April 13, 2024

Young adult man suffering from severe chest pain.

Кардиологот не препорачува масирање на болното место, обид за ’ладење’ на градите, пиење раствор од сода бикарбона, како и ладна вода

Болката во градите најчесто се толкува како сигурен знак за срцев удар , но овој знак може да укаже и на многу други болести и состојби. Бидејќи кардиоваскуларните заболувања се најчести во целиот свет и огромен број луѓе умираат од срцев удар секоја година, не е ни чудо што сите наши аларми се гаснат кога чувствуваме болка во градите.

Русkиот кардиолог Олга Савонина откри што никогаш не треба да правите кога чувствувате болка во пределот на срцето…

Прво , ако сте во средината на некоја физичка активност, прекинете веднаш. Второ, самостојното користење на таблети , особено нитроглицерин – и без претходно да се консултирате со професионалец, не само што може да биде бескорисно во овој случај, туку и ќе го зголеми ризикот на штета “, објасни таа.

Исто така, кардиологот не препорачува масирање на болното место, обид за „ладење“ на градите, пиење раствор од сода бикарбона или ладна вода.

Савонина нагласува дека треба да барате други симптоми на срцев удар, пред сами да ја поставите дијагнозата, знаци како чувство на стегање во градите, „грчење“ во раката, вратот, вилицата, појавата на болка со голем напор или брзо одење и негово повлекување при мирување.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *