April 13, 2024

Речиси и нема човек кој не сонува да доживее длабока старост

Се разбира, долгиот живот не е многу значаен ако човекот не е здрав и енергичен. Се чини дека ова е тајна што ја совладале само стогодишниците.

Така, една жена по име Сузана Мушат Џонс тврдела дека доживеала длабока старост само затоа што јадела сланина. Тоа го кажала кога имала 116 години.

Во 2015 година, Holiday Retirement спроведе национално истражување на американски стогодишници – вистински луѓе кои доживеале 100 или повеќе години. Анкетата опфати прашања за тоа што е потребно за долг и значаен живот. Накратко, тајните вклучуваат поминување време со семејството, рана заштеда на пари, решавање проблеми наместо да бегате од нив и физички активни.

Најинтересниот одговор дефинитивно го даде Џеси Галан.
Џеси е родена на фарма во Кинторе, Шкотска во 1906 година во семејство од пет сестри и еден брат. Во мала двособна колиба, седуммината спиеја заедно на душек исполнет со слама. Иако некое време посетувала училиште, отишла да работи во селска кујна, а потоа како куќна помошничка во градот кај богат бизнисмен. Потоа следеше кариера во услужната индустрија и во градот и во селата.

Џеси последните денови од животот ги поминала во дом за стари лица, а починала во март 2015 година. Оние кои ја запознале ја опишале како независна личност.

Иако навистина била физички активна, практично до нејзината смрт, Џеси никогаш не спомнала физичка активност. Таа истакна дека верува дека само една работа и дозволила да живее побрзо. Џеси се држеше настрана од мажите.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *