April 24, 2024

Рибата што се продава „на црно“, надвор од пазарите и рибниците, како и на други места што не се наменети за продажба на храна, не се контролира.
Граѓаните треба да бидат особено внимателни при купувањето на оваа храна.

Се врши продажба на риба од багажникот на автомобил, за кој постои сомневање дека е извлечена од загаден канал, пишува Блиц. Рибата што се продава „на црно“, надвор од пазарите и рибниците , како и на други места што не се наменети за продажба на храна, не се контролира и клиентите го ризикуваат своето здравје, но и учествуваат во синџирот на рибокрадство.

Не знаат каде и како е уловена рибата, дали е свежа, правилно складирана и бактериолошки исправна. Отруената риба може да содржи тешки метали, биотоксини или паразити.

Љубомир Пејчиќ, експерт и дипломиран екологист, вели дека пред се треба да избегнувате да купувате риба нелегално, на улица „од гајба“.
Купувајте во рибници или од рибар што знаете дека има лиценца и работи легално.

Екологистите велат дека месото од риба често може да го апсорбира мирисот на загадувачите. Секој кој има риба редовно на трпезата знае дека понекогаш може да се оштети од калта, но може да се случи и да купите риба која мириса на пример на фенол, што веќе е знак дека не е погодна за употреба. Рибите кои биле отруени со хемиски супстанци обично имаат оштетувања на жабрите и често крварат.

Од друга страна, рибите кои не се свежи обично имаат заматени очи и речиси бели жабри. Оддава посилен и понепријатен мирис, месото му е потврдо, а коските лесно се отстрануваат.

При чистење, ако ребрата се одделат од страните, веројатно не е свежа. Ако е веќе закрвавено, кога ќе се исече, бојата на месото е сина, па затоа треба да се избегнува месо со матна боја и мека текстура. Филетото месо од свежа риба мора да биде цврсто и еластично, со мазни површини, проѕирни и сјајни по боја.

Свежата риба има светла кожа која се впива со бои на виножитото, а на неа е присутна водена, проѕирна лига. Колку е побледа и поматна пигментацијата на кожата, толку е постара рибата.

Луѓето прво ја гледаат рибата во очи. Дали се сјајни и проѕирни, ако се, тогаш се свежи и тоа е точно. Треба да се избегнува риба со млечни очи и сива зеница, бидејќи дефинитивно е расипана.

И жабрите мора да бидат со свежа црвена боја, а лушпите да бидат стегнати за телото. Ако ја стегнете рибата и потоа се врати во првобитната положба, тоа значи дека е сеуште еластична, т.е свежа. На крајот, знаете како мириса свежата риба, а како смрди рибата што е стоена.
Освен тоа, доколку рибата не е исчистена, црвените бубрези и другите внатрешни органи се препознатлив знак за свежа риба, а секое губење на црвената или да има сива боја е причина за тревога.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *