April 13, 2024

Сакајте ги своите деца, но оставете ги да крварат. Нека доживеат неуспех. Нека се обидат да сфатат како да се однесуваат кога никој не гледа или кога мислат дека никој не гледа.

Децата понекогаш треба да ги остават да крварат бидејќи подоцна ќе ви се заблагодарат за тоа. На сите родители кои претерано ги штитат своите деца , им пренесуваме мајчинска порака :

„О Боже мој“, панично извика мајката, „Бебе мое, дали си добро? Што ве боли? Што те боли?”.
Детето продолжило да плаче додека мајката се повеќе ја фаќала паника, а прекрасниот ден полека се претворил во трагедија предизвикана од плачење и паника.

Мајката потоа го подигнала своето дете, бакнувајќи го нејзиното колено кое го изгребала, велејќи и дека ќе го излечи со бакнежи и ќе ја одземе сета болка. Тогаш бебето отиде во продавница, а на лицето на детето се појави изразот: „Па, сега те имам тебе“.

Ова е ситуацијата на која сведочи една мајка.
Мајката им подлегна на солзите. Како личност која има повеќе од едно дете и поминала низ разни ситуации со нив, го препознала изразот на лицето на девојчето во солзи. Тоа беше израз кој вели дека точно знае што прави и дека нејзината мајка без прашање им подлегнала на солзите.

Живееме во култура на страв – страв од болка, загуба, странци, неуспех – нашите деца стануваат најголеми жртви, нагласи искусната мајка.
Сакаме да ги заштитиме од се, сакаме да бидат безбедни и среќни и убави, но тоа ги става под стаклено ѕвоно и се раѓаат генерации деца кои не знаат да размислуваат со себе бидејќи нивните родители прават се за нив. од страв.

Ако не сте родени во изминатите 20 години, тогаш се сеќавате на времето кога играте надвор, играјќи во кал, поминувајќи часови и часови во дворот и на улица со пријателите или дури и сами – без разлика дали имате 6 или 16 години.

Нашите родители беа главно добри родители, но според денешните стандарди можеа да бидат обвинети за загрозување на децата – повеќе од еднаш.
Нејасно е кога таков страв се вовлекол во нас, се запрашала мајката, но најверојатно почнал кога зборот „не“ станал забранет збор за дете и на децата им се доделувале награди доколку, на пример, се согласат да носат чорапи.

Оттогаш станавме општество кое е подготвено да се нафрли на секој родител кој не се однесува како „мајмунче“ околу своето дете.

Мајка го даде својот пример. Нејзините деца на 4 и 6 години си играле пред гаражата и со креда цртале на тротоарот. Мајката морала да оди во тоалет, им рекла на децата да не одат подалеку од дома и да дојдат да ја викнат ако итно им треба. По неполни пет минути, мајката се вратила надвор и ја пречекал случаен минувач кој бил загрижен бидејќи мајката не ги „надгледувала“ своите деца (кои без проблем си играле пред куќата и цртале на тротоарот).

Живееме во различен свет од оној во кој пораснавме повеќето од нас.
Денес секој што не си игра со децата во секој момент, од паркови до родендени, се смета за лош родител. Ако дозволите дете да вози велосипед малку понапред од вас, тогаш сте неодговорни. Ако очите не ви се вперени во вашето дете 24/7, тогаш го запоставувате.

Да, живееме во поинаков свет од оној во кој пораснавме повеќето од нас, а пристапите кон образованието се сменија. Но, тие не се сменија толку многу што ги оставивме нашите деца да растат без да знаеме како да се однесуваме со светот, бидејќи направивме се за нив.

Децата треба да научат да бидат самодоволни, треба да научат да размислуваат самостојно и да реагираат на различни ситуации, од пријатни до непријатни. Но, како тоа некогаш ќе се случи ако целото наше внимание го фокусираме на тоа постојано да им биде удобно?

Сакајте ги своите деца, но оставете ги да крварат. Нека доживеат неуспех. Нека се обидат да сфатат како да се однесуваат кога никој не гледа или кога мислат дека никој не гледа. Подоцна ќе ви се заблагодари за тоа, заклучила оваа мајка.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *