April 13, 2024

Покрај добро познатиот трик како колачите да не се залепат на тавата, со хартија за печење можете да решите и некои други ситни проблеми дома.

Еве 10 нови начини како да користите хартија за печење кои ќе ви го олеснат животот и ќе ги елиминираат малите нервози кои често никој не знае како да ги поправи!

Полирајте ги славините!
Полирајте ги славините со хартија за печење за да блескаат! Со полирање, хартијата ќе ги отстрани дамките од вода, а восокот од хартијата некое време ќе ги заштити славините од појавата на нови дамки.

Наредете ги полиците! Ставете хартија за печење на највисоките полици во кујната каде што се собира прашина и маснотии за готвење. Заменете ги на секои неколку месеци и ќе се изненадите колку нечистотија ќе остане на нив. Оваа хартија можете да ја користите и за покривање на фиоките и внатрешните полици во кујнските кабинети.

Исчистете го подот! Ставете ја пергаментната хартија како џогер и исчистете го подот како и обично. Ќе ја соберете целата нечистотија од подот и ќе ја полирате со хартиен восок.

Исчистете ја пеглата! Ако ви се запече пеглата, направете го следново: посипете сол на хартијата за печење и кога пеглата ќе се загрее до максимум, нежно тријте додека не се отстрани целата нечистотија.

Зачувајте го отворачот за конзерви! Хартијата за печење се премачкува со восок, кој ќе се префрли на сечилото на отворачот и на тој начин ќе го исчисти доколку е нечист, а дополнително премачкајте го и на тој начин ќе ја заштитите од ‘рѓа и ќе го „подмачкате“ за непроблематично отворање.

Спречете крцкање на вратата! Вратата што чкрипи затоа што се заглавува при затворање и отворање истријте ја со хартија за печење и ослободете се од непријатниот звук. Восокот од хартијата ќе ги премачка рабовите и вратата полесно ќе се затвора и отвора.

Чувајте ги вашите градинарски алати! По употреба, исчистете ја градинарската алатка со оваа хартија. Покрај лесното отстранување на остатоците од почвата, восокот од хартијата ќе го заштити металот од ‘рѓа.

Откачете го заглавениот патент! Доколку забележите дека патентот на вашата јакна или чанта се заглавил некаде, истријте го со хартија за печење и на тој начин го подмачкате! Ќе биде како нов.

Поставете ги полиците во фрижидер! Хартијата за печење е идеална за обложување на полици и фиоки, дури и во фрижидер. Ќе ги заштити полиците доколку нешто се истури, доволно за да не мора да го бришете целиот фрижидер, само заменете ја хартијата.

Исчистете ги металните шипки! За полесно да се лизгаат прстените на завесата за туширање, истријте ја шипката со хартија за печење и на овој начин подмачкајте ја и избришете ја прашината што сигурно се залепила со текот на времето. Применете го истиот принцип на чистење прашина на прачките во гардеробите и плакарите. Со полирање тие повторно ќе заблескаат.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *