July 21, 2024

Love Triangle. Cheating Boyfriend Hugging Girlfriend Holding Hands With Her Girl Friend Sitting On Bench Together In Park Outdoor. Back-View

Најголемата закана за вашиот брак не е она на што прво би можеле да помислите – неверство или прељуба. Се работи за нешто многу подлабоко.

Вие сте цел и под постојан напад. Вашиот карактер и интегритет се ранливи, особено ако не сте свесни за битката што се случува во вашиот живот – духовна битка која може да ве уништи или избави.

Секој млад љубител на спортот сонува да биде професионален спортист – раст, слава и богатство. За жал, кога ќе ги погледнеме спортските страници, гледаме дека на дневна основа сите спортисти не се тоа што се на теренот приватно. Причината за тоа е што постои уште една работа што често го придружува успехот на професионалните спортисти: жените кои ги обожаваат.

ЉУБОВНИ скандали ги зафаќаат некои од најдобрите спортисти и нивните бракови. Додека се на врвот на својата кариера , многу спортисти не знаат како да се справат со женското обожавање и паѓаат поради губење на самоконтролата и/или краткорочно губење на меморијата. А потоа ПУФ – нивниот брак завршува во урнатини, нивниот углед е оцрнет, скапите парници за развод поминуваат, а медиумските хиени ги лупнуваат приказните на неверниците до коска.

Можеби ќе се изненадите кога ќе дознаете дека не мислам дека најголемата закана за бракот е неверството. Се разбира, изневерувањето секако може да доведе до развод или пак да има исклучително тешко закрепнување до здрав брак. И да, се согласувам дека жените можат да бидат во големи искушенија, но тие се само соучесници – затоа што гладот ​​за моќ, пари, слава и успех исто така може да го зафати мажот и да го уништи бракот.

Најголемата закана во бракот сме ние самите.
Верувам дека најголемата закана во бракот сме ние самите .

Вие сте цел и под постојан напад. Вашиот карактер и интегритет се ранливи, особено ако не сте свесни за битката што се случува во вашиот живот – духовна битка која може да ве уништи или избави.

Апостол Павле му пишува на Божјиот народ: „Бидете силни во Господа и во Неговата моќна сила“. Облечете го целиот Божји оклоп за да можете да застанете против лукавствата на ѓаволот. Зашто не треба да се бориме против крв и месо, туку против кнежевствата, против силите, против владетелите на овој мрачен свет, против злите духови на небесата.“

Па, како може Божјиот човек да се заштити од најголемата закана во бракот? Бидете херој дома. Еве како:
Бидете силни – Павле пишува „бидете силни во Господа“, што значи дека го бараме Бога, го познаваме Бог и го слушаме Неговото слово. Има моќ во познавањето на Словото и извршувањето на Неговата волја.

Заштитете се духовно – Павле вели да посегнете по „целото Божјо оружје“, опишувајќи ги средствата за војување.
Молете се во секоја прилика.
Молете се во секоја прилика со секаква молитва и молба во Духот.“ Дури и среде искушението, треба да се молиме.

Поврзете се – Верувам дека на Божјиот народ им требаат други на кои можат да се потпрат и кои можат искрено да зборуваат за предизвиците со кои се соочуваме и да ги советуваат во љубов.

Мора да ги фокусираме нашите мисли на фактот дека сме во „програма за развој на карактери“. Со ова сознание дека Бог сака да нè обликува во Неговиот лик, треба да ги гледаме тестовите и испитите низ корективната леќа на Божјата љубов и цел за нашите животи. Треба да го имитираме врвниот модел, кој е секогаш верен и ги исполнува своите ветувања – Бог.

Вежбајте да донесувате одлуки во вашата секојдневна прошетка со Бога за да ги зајакнете вашите духовни мускули и да ги избегнете вашите телесни слабости. Библијата вели: „Секоја мисла ја доведуваме во заробеништво на послушноста на Христос“. Практикувајте го во пракса.

Не велам дека бракот е едноставен. Бракот бара работа, комуникација, храбра љубов и упорност. Но, ако работиме на себе исто колку што работиме на нашиот брак, ќе добиеме огромна земна и небесна награда.

„Блажен е човекот што поднесува искушенија: искушуван, ќе ја добие животната круна што Господ им ја ветил на оние што го љубат“, се вели во Јаков 1:12.

Автор: Кени Лак

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *