July 15, 2024

Приказната за прстенот на кралот Соломон – дава совети како да се однесувате кога ќе се соочите со неволји и проблеми во животот!

Животот е патување кое не соочува со различни раскрсници, предизвици, препреки, моменти на радост, но и тага и разочарување. Кога ќе се појават тешкотии, многу луѓе се прашуваат како да продолжат; размислуваат дали да се откажат од она што го сакале, а некои влегуваат во фаза на очај .

Колку и да е често непредвидлив, животот е благослов – шанса која не се дава на сите. Кога се соочуваме со мрачни облаци, важно е да бидеме свесни дека не се соочуваме со нив прв пат, а можеби не и последен пат и дека се ќе помине. Сè се менува, па денешниот ден полн со турбуленции е лесно мудра приказна и може да се замени со мирно пристаниште. Токму тоа ни го кажува инспиративната приказна за прстенот на кралот Соломон.

Приказната за прстенот на кралот Соломон: Царот Соломон бил мудар и активен владетел. Тој мораше да донесува тешки одлуки секој ден , поради што големиот крал беше многу брз. За да се ослободи од гневот поради лошите околности, побарал совет од мудрец.

По некое време мудрецот му го донел прстенот на кралот и му рекол: “Погледни го овој прстен кога ќе те обземат емоции. Ако се налутиш, ќе те смири, ако си многу среќен, ќе те разлади”.

Кралот Соломон го зеде прстенот и го прочита натписот: „Сè ќе помине“ . Помисли и се смири. Во тешките моменти и во моментите на радост гледаше во прстенот кој го потсети дека ништо на овој свет не е трајно, се се менува секоја секунда.

Тешкотиите минуваат како среќни денови. Кога еден ден ни прстенот не му помогна на кралот, во срцето сакаше да го фрли. Но, кога го извади, виде друг натпис: „И ова ќе помине“.

Тече струјата на животот, нашата состојба, емоциите се менуваат . Секогаш мораме да запомниме дека и најтешкиот проблем во животот ќе стане спомен по некое време.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *