April 13, 2024

Loneliness Teenage Girls

Проповедта на гората! Оние кои ја слушаа Исусовата проповед на гората и блаженствата секако беа шокирани. Исус им зборувал за работи што се спротивни на она што ги учеле еврејските верски водачи.

Тој рече: „ Сте слушнале дека е кажано: Сакај го својот ближен и мрази го својот непријател “. Но, тогаш тој го сврте тоа учење и рече: „ И јас ви велам: Сакајте ги своите непријатели, молете се за оние што ве прогонуваат “. (Матеј 5, 43-44)

Можеби тоа беше она што луѓето ги учеа. На пример, Евреите уште од детството биле поучени да ги мразат Самарјаните и да ги сметаат за полтрони, но Исус рекол дека треба да ги сакаме нашите непријатели и дека дури треба да се молиме за нив. Но зошто? Исус рекол: „… за да бидете синови на вашиот татко, кој е на небото, зашто Тој го изгрева своето сонце врз злите и добрите, и пушта дожд врз праведните и неправедните . (Матеј 5, 45)

Бог ја излева Својата милост и на добрите и на лошите, па и ние треба да го правиме истото сакајќи ги нашите непријатели и молејќи се за оние кои нè прогонуваат. Тоа е последното нешто што еден еврејски лидер некогаш би го направил. Токму поради оваа причина, Проповедта на гората е толку радикална и до денес, а уште повеќе. Тоа е радикално затоа што Божјата љубов е толку радикална. (Јован 3, 16)

Бес наспроти љубовни стихови. Исус им рекол на своите ученици дека другите луѓе ќе ги препознаат како Негови ученици со тоа што ќе ги сакаат своите ближни. (Јован 13, 34-35) Голем број од старите закони на Израел вклучувале работи како што се „ око за око “ односно надомест што вклучува одземање на нечиј живот. Божјиот закон вклучуваше смртна казна.

Кога некој убил друго лице, се барал животот на убиецот. Знаејќи го ова, Исус рекол: „ Сте слушнале дека на старите им било кажано: Не убивајте!“ Кој ќе убие ќе биде предмет на суд. И јас ти велам: секој што се лути на својот брат ќе биде подложен на суд. А кој на својот брат ќе му каже „Будало“, ќе биде подложен на Соборот. А кој ќе рече: „Лудак!“, ќе биде подложен на пеколниот оган . (Матеј 5, 21-22) Исус нѐ потсетува: „ Затоа, што сакате да ви прават луѓето, правете им и ним. Тоа е, навистина, Законот и Пророците “. (Матеј 7, 12)

Тоа не значи дека ако некој не навреди, треба да му возвратиме во натура. Ова е токму спротивното од она што нè учи Исус. Ако сме лути без причина, ако ги мразиме и презираме нашите браќа и сестри, тогаш во основа извршуваме убиство во нашите срца. Слично е на вршење прељуба во срцето без да извршиме физички чин, бидејќи копнежот по некој што не е наш брачен другар е грев што го правиме во нашите срца и умови.

Благослов за ужалените. Исус рекол: „ Блажени се оние што тагуваат: тие ќе се утешат “! (Матеј 5, 4) За каква тага зборувал Исус овде? Дали е жалост за некој што починал? Дали е жалост за некој што не напуштил? Верувам дека Исус овде зборуваше за жалење поради нивните гревови и можеби за жалење поради гревовната изопаченост што ја видоа во светот, но мислам дека секој треба да го разбере ова лично.

Оние кои тагуваат поради своите гревови ќе бидат утешени затоа што знаат дека гревовите ќе им бидат простени ако ги исповедаат пред Бога. (1. Јован 1, 9) Но, верувам дека и оние кои тагуваат поради овој грешен свет ќе добијат утеха. Ќе се утешат и оние кои тагуваат поради неуспешните врски. За што и да тагуваме, ќе се утешиме. Можеби нема да го добиеме на овој свет, но ќе дојде. Исус рече така.

Но, како би можел да биде благословен човек кој тагува? Пред сè, оние кои веруваа во Исус во текот на овој живот и отидоа на небото се со Господа (2. Коринтјаните 5, 8). Не чекаат. Треба да се утешиме кога знаеме дека нашите најблиски не се изгубени. Тие едноставно не се тука. За верниците ова не значи „збогум“ туку „се гледаме подоцна“. Тоа е надеж! Тоа е утешно и е благослов во нашите срца. Самиот Исус ја ожалостил поради грешната изопаченост на некои еврејски верски водачи. Тоа е затоа што тие веруваа во своите дела и во својата праведност, а не во Христовата праведност.

Исусовите блаженства во Проповедта на гората го свртеа наопаку конвенционалната, религиозна толпа. Тие никогаш во животот немале слушнато нешто толку радикално и тоа е причината зошто Исус тогаш зборувал толку тешки зборови.

Тој зборуваше меки зборови за да ги ублажи срцата, но зборуваше тешки зборови за да ги разнежни срцата на еврејските, верски водачи. Нивните срца беа толку тешко што одбија да видат дека Исус е совршеното исполнување на Месијата и не веруваа во неговите чуда и чудесни знаци. Со сето тоа тие отворено Го отфрлија, затоа немаат изговор. Нема докази дека овие водачи некогаш тагувале за нешто, особено за нивните гревови. Голема штета е затоа што го пропуштија благословот.

Заклучок Ве молиме, не го отфрлајте единствениот начин на кој можете да се спасите и единствениот пат до Царството . Блажени се оние кои тагуваат затоа што доаѓа утеха… Но, во меѓувреме жалиме за нашите гревови и веднаш се каеме за нив. Тагуваме поради грешната состојба во која се наоѓа овој свет. Тагуваме за оние што ги нема, но имаме утеха со тоа што знаеме дека повторно ќе ги видиме, но тагуваме за оние кои одбиваат да дојдат кај Исус и да се спасат. Се молиме за оние кои го отфрлија Христа. Се молиме Божјиот Дух да ги насочи кон нов живот во Исус Христос што е можно поскоро.

Утеши се знаејќи дека секоја солза, секоја тага, секоја болка и секоја смрт завршува сама по себе. Затоа, можеме да бидеме сигурни дека „ блажени се оние што тагуваат зашто ќе бидат утешени “.Тоа дава утеха, нели?

Автор: Џек Велман;

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *