April 13, 2024

Две жени, кои откриле дека се полусестри зачнати од ист донатор на сперма, го пронашле и го запознале својот биолошки татко. Пред тоа, тие никогаш не се запознале.

Карли Мекмастер (28) од Онтарио, Канада и Рајли Хол (26) од Минесота открија дека се во роднинска врска преку ДНК тест.

За разлика од нејзината полусестра, Рајли знаела дека е зачната со помош на донатор на сперма. Таа немала браќа и сестри додека растела и се надевала дека ќе ги најде преку веб-страницата AncestryDNA.

Карли не знаела дека нејзините родители користеле донатор на сперма кога го направила ДНК тестот. Таа објасни дека го направила ДНК тестот затоа што нејзиниот татко починал од срцев удар во 2015 година. Таа сакаше да види дали има други наследни здравствени проблеми за кои треба да знае, но откри многу повеќе отколку што се мислешњ.

Мајката на Карла, Андреа призна дека нејзиниот татко не е нејзиниот биолошки татко. Карли објаснила дека веста е особено тешка за неа бидејќи нејзиниот татко починал и таа не можела ништо да го праша за тоа. Нејзината мајка признала дека веројатно немаше да ѝ ја каже вистината на ќерка си доколку не ја откриеше сама.

Тогаш двете жени настапиле и се обиделе да го најдат таткото.
„Знаевме дека нашиот донатор сака да биде пронајден затоа што кога моите родители го направија тоа, добија еден куп документи, а едно од прашањата беше „Дали би биле отворени за состанок? Тоа беше прашање да или не. Заокружено беше да“, објасни Рајли.

Кога го запознале таткото, чие име е Грант, тој им објаснил дека донирал тромбоцити кога видел оглас во лифтот за клиника за плодност во која бара донации на сперма за парови кои имале проблеми со зачнувањето.
Грант, кој беше донатор на сперма три години, рече дека секогаш се прашувал какви се неговите биолошки деца.

„Имаме генетска врска. Тоа е нешто што ние само разбираме дека постои меѓу нас. Родителските улоги, мајките и татковците кои ги одгледале, не сум тука да заменам ништо од тоа. Само сакам да можам да ги поддржам девојките во она што го прават“, додаде тој.

Карли и Рајли се надеваат дека ќе пронајдат повеќе од нивните браќа и сестри во иднина, но знаат дека никогаш нема да знаат колку ги има освен ако сите не направат ДНК тест.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *