April 9, 2024

Human hands open palm up worship. Eucharist Therapy Bless God Helping Repent Catholic Easter Lent Mind Pray. Christian Religion concept background. fighting and victory for god

Денес ќе ги наведиме трите најчести гревови кои и покрај нашето спасение сè уште ги правиме свесно или несвесно.
Гревот е „голема работа“. Исто така, навистина голема работа е што Исус мораше да дојде и да умре на крстот за да не искупи и да нè спаси од нашите гревови.

Секој христијанин треба да ги избегнува овие чести гревови:

Гревот на гордоста и ароганцијата.„Срамот доаѓа со гордоста, а мудроста е со мудрите“.
„Секој што има горд дух е одвратен пред Господа: таквиот нема да остане неказнет“.
И гордоста и ароганцијата се опасни гревови во нашата христијанска вера главно затоа што нè спречуваат да бидеме послушни на Бога.

И двата нè поттикнуваат да се потпреме на сопствената сила и да заборавиме дека ни треба Бог и дека Му должиме сè. Овие гревови нè поттикнуваат да мислиме дека знаеме подобро од Него и дека сме способни да управуваме со нашите животи.

Сеkсуални гревови. „Бегајте од блудот ! “ Секој грев што го прави човекот е надвор од телото, а блудникот греши против своето тело. Вашето тело е храм на Светиот Дух кој е во вас, кого го имате од Бога, а вие не сте свој. Затоа што сте биле купени . Затоа, прославете го Бога во вашето тело!“
Споменатиот стих нè потсетува дека сме биле купени со откупнина. Ние веќе не припаѓаме на себе, туку на Бога. Кога правиме сеkсуален грев, не само што грешиме против Бога, туку грешиме и против нашите тела, осквернувајќи го храмот на Светиот Дух.

Гревот на сомнежот. Ова е јасно наведено во Римјаните 14:23:
„Ако некој јаде со сомнеж, тој се осудува себеси затоа што не постапува од убедување. И сè што не е од убедување е грев“.
Главната причина за сомнеж е недостатокот на вера. Кога живееме во сомнеж, тоа нè спречува да ги објавуваме, прифаќаме и живееме Божјите ветувања. Библијата ни кажува и дека без вера не можеме да му угодиме на Бог.

Ако сте се нашле во барем една од горенаведените ситуации, не грижете се. Бидете сигурни дека Бог не ве осудува, туку напротив, Бог ви покажува дека ве сака затоа што нема да дозволи да останете таму каде што сте.

Сите овие работи ни ги открива за еднаш засекогаш да се ослободиме од нив. Бог ни вети победа преку Исус, Почетникот и Завршителот на нашата вера.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *