April 9, 2024

Според научникот и невролог Венди Сузуки , еден од најефикасните начини за справување со анксиозноста е преку вежби за развивање на таканаречената ментална цврстина.

И иако на прв поглед може да изгледа „ полесно е да се каже отколку да се направи“ , овие вежби ќе ви помогнат да ја зголемите вашата ментална отпорност и да научите како да се справувате со стресни ситуации без да ја изгубите смиреноста.

Венди препорачува овие 6 вежби да ги правите секој ден и да зајакнете ментално!
Замислете само добри резултати . Според Венди, секој ден треба да го започнете со ментално проучување на вашите проблеми , замислувајќи го само позитивниот исход на ситуацијата.

На пример, ако планирате тежок состанок со вашиот шеф, замислете како ќе стигнете таму, ќе комуницирате со шефот и сè ќе заврши поволно за вас. Научникот ја нагласува важноста никогаш да не се потценувате себеси. Само замислете го добриот, фантастичен исход на сите ваши проблеми.

Претворете ја анксиозноста во напредок . Негативните емоции како лутина, страв, тага, грижа и разочарување можат или да ја совладаат личноста или да му дадат сила. Венди не поттикнува да размислуваме за позитивната страна на емоциите и како тие можат да ни помогнат. На пример, ако сте лути, гневот може да ви го замати видот и да ве спречи да се движите напред или може да се користи како мотивирачка сила.

Додадете нешто ново во вашиот живот. Да, поубаво и полесно е да се биде во вашата комфорна зона , но Сузуки вели: „Тоа не мора да биде вежбање или нешто тешко. Ќе биде доволно да имате нешто што ќе ве турка малку надвор од вашата комфорна зона“. Промената може да биде страшна, но ни помага да ги прошириме нашите хоризонти и да ги реализираме нашите способности.

Останете поврзани. Кога сме под стрес, првото нешто што сакаме да направиме е да се повлечеме и да се изолираме од другите . Сепак, многу е важно да останете во контакт со други луѓе. Тоа ќе ни даде чувство дека не сме сами. Опкружете се со луѓе кои се грижат за вас, кои секогаш се тука за вас во тешките моменти.

Испраќајте си позитивни пораки. Венди вели дека на почетокот и на крајот на денот, актерот Лин-Мануел Миранда си пишува смешни и оптимистички пораки . Тој тврди дека овие пораки го прават ментално силен и способен за различни предизвици. Секој треба да биде свој најголем обожавател.

Излезете во природа. Научно е докажано дека природата му помага на човекот да се смири и благотворно делува на неговата општа состојба. Не мора да живеете во шума за да го почувствувате тоа. Само прошетајте , поминете малку време на балконот или прошетајте низ дворот. Природата навистина ја воздигнува , помага да се расчисти умот, да се регрупира и да се рестартира мозокот кога нивото на стрес ќе почне да расте.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *