April 16, 2024

Во 1908 година, германскиот хемичар Фриц Хабер го заштитил патентот за „синтеза на амонијак од неговите елементи“, за што единаесет години подоцна ја добил Нобеловата награда за хемија. Изум полн со противречности, како и личноста на научникот.

Кога количината на кислород во водата е значително намалена, водата – во научен жаргон – станува мртва. Во оваа смисла, Црното Море беше мртво со години, додека на Балтичкото море му се закануваше истата судбина. И секоја пролет кога Мисисипи почнува да се прелева – зоната на мртва вода почнува да се шири низ Мексиканскиот Залив. Причината за тоа лежи во прекумерната употреба на азотни, вештачки ѓубрива.

Кога, заедно со колапсот на комунизмот , дојде до целосен колапс на земјоделството во Источна Европа, Црното и Балтичкото Море закрепнаа. А имајќи предвид дека во САД истовремено се интензивираше употребата на ѓубрива – мртвата зона во Мексиканскиот залив се повеќе се прошируваше.
Станува збор за последиците од изумот на Фриц Хабер, поточно постапката наречена Хабер-Бош.

Предупредување од научниците. Во една статија објавена на 28 септември 2008 година во стручното списание Natural Geoscience, научниците од четири светски водечки центри за истражување на животната средина ги истакнуваат добрите и лошите страни на процесот Хабер-Бош за синтеза на амонијак од атмосферскиот азот: од една страна, произведена е храна за милијарди луѓе, а од друга страна, милиони ги загубија животите поради новото оружје. Покрај тоа, иницирани се голем број негативни промени во природата.

Еден од авторите, Јан Вилем Ерисман од Центарот за енергетски истражувања во Холандија, објаснува:
“Зголемувањето на побарувачката за храна и биогорива додека се намалува употребата на азотни ѓубрива е вистински предизвик за многу научници. Процесот Хабер-Бош е можеби најважниот изум на 20 век, но има многу многу лоши несакани ефекти. Сега ние потребен е нов изум кој би го променил истиот свет, но без негативно влијание врз човекот и природата“

Огромни потенцијали. Во споменатата статија пишува дека сега живееме во свет кој е променет и во голема мера зависи од азотот Haber-Bosch . Овој посебен азот доведе и до производство на првото оружје за масовно уништување.

Од друга страна, создаде огромен потенцијал за хемиската индустрија да произведува материјали и стоки потребни на општеството. Најголемата придобивка, сепак, е производството на вештачки ѓубрива кои придонесуваат за зголемување на производството на храна, од кое корист има половина од светското население .

За некое време, употребата на азот како ѓубриво донесе огромни придобивки, но неговите негативни страни набрзо станаа очигледни. Тоа е намалување на биолошката разновидност, што значи смрт на растителните и животинските видови и формирање на алги кои прво го уништуваат целиот живот околу себе, а потоа и самиот себе. Загрозен е квалитетот на водата за пиење и воздухот, а предизвикани се и низа климатски промени кои влијаат на квалитетот на животот и здравјето на населението.

Се повеќе и повеќе проблеми. Идните сценарија укажуваат дека ќе има се повеќе вакви проблеми ако се земе предвид проценката дека употребата на вештачки ѓубрива ќе се удвои во наредните векови. Овие еколошки предизвици укажуваат на потребата од нов изум, револуционерен, како што е процесот Хабер-Бош, но без катастрофални ефекти врз човекот и неговата околина.

Проблемот со азот е оној на кој ќе добива се повеќе и повеќе внимание во иднина.
На пример, Европската комисија веќе започна проект наречен NitroJurop. Станува збор за конзорциум од околу шеесетина истражувачки институции кои го проучуваат влијанието на азот врз глобалното затоплување. Резултатите ќе бидат составен дел од проектот „Истражувачки тим за реактивен азот“, неодамна формиран од Економската комисија на Обединетите нации за Европа.

Марк Сатон од Центарот за екологија и хидрологија во ОК, кој е едно од седиштата на тимот на Обединетите нации, вели:
“Азотниот век Хабер-Бош ги трансформираше нашите животи на чуден начин. Без него, половина од светската популација денес не би била жива. Во исто време, влијанието врз животната средина е катастрофално. За да ги намалиме овие ефекти, ние мора да ја подобриме ефикасноста на употребата на азот, особено во производството на храна “.
Истражувачкиот тим работи на развој на технологии од втора генерација за биоенергетика кои ќе придонесат за ограничување на употребата на вештачки ѓубрива во иднина.

И за крај, уште неколку зборови за Фриц Хабер. Тој се смета за „ татко на хемиската војна “, бидејќи за време на Првата светска војна разви борбени отрови. Иако и помагал на германската воена машина, поради неговото еврејско потекло бил принуден да емигрира од Германија во 1933 година . Многу негови роднини починале во концентрациони логори, некои од неговиот изум – циклонот Б.

Неговата прва сопруга, Евреинката, одличната хемичарка Клара Имервар, која работела со него, правела пресметки, слични на она што се случи со Милева Мариќ и Алберт Ајнштајн – изврши самоубиство, револтирана што не можеше да го спречи.

А Хабер умре огорчен, во егзил, бидејќи нацистите, и покрај неговите „заслуги“ во војната, не му простија што е Евреин . Хабер остана верен патриот до крајот на својот живот – со години се обидуваше да извлече злато од морската вода за да може Германија да плати воени репарации.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *