April 9, 2024

Можеме да консумираме многу намирници и по наведениот рок на траење. Сол, шеќер , бел ориз, брашно, чоколадо… на кои според новите прописи и кај нас пишува дека е најдобро да се користат до одреден датум.
Нема да ви наштети ако го надминете ни малку. Сепак, некои намирници треба да ги фрлите веднаш по рокот на употреба, бидејќи може да бидат опасни по вашето здравје !

За да го избегнете ова, но и да ги решите сомнежите за која храна се однесува, заштедете пари со фрлање што е можно помалку храна, погледнете ја листата на оние кои се опасни за употреба по истекот на рокот и кои треба веднаш да ги фрлите. без размислување .

Сувомеснати производи. Исечените сувомеснати производи завиткани во мрсна хартија траат најмногу три до пет дена, а потоа, доколку не ги јадете, треба да ги фрлите бидејќи ова сувомеснато месо може да содржи опасни бактерии.

Запомнете, листеријата напредува и при ниски температури (во фрижидер) и предизвикува треска, дијареа, болки во мускулите и сериозни компликации кај трудниците.

Јајца Не треба да користите јајца кои стојат повеќе од две недели доколку сте решиле да ги ставите во одредени садови. За тестенините карбонара, во кои влегуваат сирови јајца, не смеат да бидат постари од седум дена.

Млечни производи Тие се секогаш плодна почва за развој на опасни бактерии!
Посебно треба да внимавате со свежото млеко, во кое ешерихија може многу брзо да се развие – негативно влијае на нашето здравје, а потребно е долго време да се ослободиме од неа. Затоа, фрлете ја оваа храна по една недела, па дури и пред овој период доколку забележите промена на бојата или почувствувате кисел мирис и вкус.

Замена за млеко за бебиња Бидете внимателни со ова млеко! Иако замената за млеко содржи супстанци кои му помагаат на бебето да се развие, не смее да се користи по истекувањето неговиот рок.
Покрај тоа што во него може да се развијат бактерии, по истекот на рокот, од него исчезнуваат и хранливите материи неопходни за здрав развој на вашето дете.

Лиснат зеленчук. Марулата, спанаќот, блитвата или свежата зелка треба да се фрлат по три дена, особено ако се појави слуз, бидејќи тоа значи дека има и опасни бактерии. Сепак, не мора да го фрлате целиот лиснат зеленчук, само расипани лисја. Добро исплакнете го остатокот со ладна вода.

Свежи бобинки. Исклучително се здрави, полн со антиоксиданси, но може брзо да се расипат, па затоа не треба да се јадат по три дена стоење. Ова овошје брзо може да формира мувла, што е многу опасно по здравјето. Доколку сте купиле поголеми количини, за да не ги фрлате, добро измијте ги и замрзнете ги, па консумирајте ги по потреба.

Природни сокови Доколку не се пастеризирани, треба да ги фрлите во рок од два дена по отворањето.
Преработените сокови можат да траат малку подолго – до седум дена по отворањето.

Мајонез, сенф, кечап. Фрлете ги веднаш по истекот на рокот. На амбалажата на многу додатоци во исхраната пишува дека можат да траат навистина долго, па доколку не сте ги јаделе по наведениот датум, не треба да ги користите. Уште пред тоа, ослободете се од нив ако забележите дека ја промениле бојата и текстурата.

Кисели краставички. Неотворените кисели краставички на поладно и потемно место можат да траат и до една година, но откако ќе ги отворите, би било добро да ги јадете што е можно поскоро бидејќи тие се плодна почва за развој на опасни бактерии.

Маслинки. Маслинките може да се чуваат повеќе од една година ако не сте ја отвориле теглата. Веднаш штом ќе јс користите за прв пат, сметајте дека ќе трае две недели. Затоа, кога купувате, секогаш набавете мала тегла за да не ја фрлате оваа исклучително здрава храна.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *