April 9, 2024

Sad young man looking through the window

Несреќните луѓе најмногу се уништуваат себеси, а повеќето од нив ги споделуваат овие навики. Тие никогаш не се среќни поради нив!

Постојано чекаат подобра иднина. Постојано чекаат да бидат посреќни во иднината, пропуштаат да живеат во сегашноста. Знаат да си кажат: „Еднаш ќе бидам среќен…“. Но, ако предолго чекаат нешто да се совпадне или да се случи што ќе ги направи среќни, ризикуваат да бидат незадоволни до крајот на животот бидејќи тој момент никогаш нема да дојде.

Премногу време трошат на материјални добра. Луѓето кои живеат во екстремна сиромаштија може да доживеат значително зголемување на нивното чувство на среќа откако ќе се подобрат нивните финансии. Сепак, тоа чувство релативно брзо ќе стивне и среќата ќе зависи од работите во животот кои не се пари и материјални добра. Она што не прави среќни е нашиот однос со Бог, хобијата што ги сакаме, нашето семејство, вистинските пријатели и она што е многу важно – искрената љубов на нашиот сопружник со кој живееме.

Остануваат дома и ги избегнуваат другите. Луѓето кои се чувствуваат несреќни имаат тенденција да ги избегнуваат другите и претпочитаат да бидат сами во своите четири ѕида. Но, тоа е голема грешка бидејќи така си дозволуваат да тонат се подлабоко во нивните црнила. Многу подобар избор е да се дружите со други луѓе затоа што тие речиси секогаш помагаат да се извлечат негативните мисли од вашата глава.

Тие се гледаат себеси како жртви. Несреќните луѓе имаат тенденција да се убедуваат себеси дека се жртви и на тој начин да се претстават пред другите, било преку зборови или однесување. За нив животот е тежок крст што треба да го носат и немаат контрола над него.

Тие се вечни песимисти. Ништо не разгорува чувство на незадоволство како песимизмот и тогаш е невозможно да се видат убавите работи во животот. Ништо добро не може да им се случи на таквите луѓе во животот кога очекуваат само лоши работи.

Се жалат и се жалат цело време. Тие постојано кукаат , постојано се жалат за нешто, секогаш некој е виновен за нешто итн. Тука доаѓа до израз нивната негативност, бидејќи, на пример, нема да забележат дека некој им го разубавил денот со некоја ситница, но добро ќе се сеќаваат дека нешто не направиле како што очекувале. И постојаното жалење е нешто што ги исклучува другите луѓе.

Ги преувеличуваат работите, секако лошите. Секому му се случуваат лоши работи, но разликата е во тоа што среќните луѓе ги гледаат како нешто привремено, а несреќните како нешто што ќе им го уништи мизерниот живот. На пример, среќен човек ќе погледне на тоа вака: „Повторно неволја, но за среќа ништо сериозно“. Несреќен човек во истата ситуација ќе помисли; „Ова е доказ дека мојот ден, недела, месец или дури и живот е осуден на пропаст.

Ги кријат проблемите под тепих. Среќните луѓе се одговорни за своите постапки. Кога ќе згрешат, признаваат дека грешката е нивна. Од друга страна, несреќните луѓе ги гледаат своите грешки како закана и попрво би ги скријале своите проблеми под тепих отколку да признаат дека направиле грешка и да се обидат да го решат проблемот.

Не се трудат ништо да подобрат во животот. Несреќните луѓе се песимисти кои чувствуваат дека немаат контрола врз нивните животи. Затоа претпочитаат да останат мирни и да не се обидуваат да променат ништо за да се чувствуваат подобро и да бидат среќни. Се однесуваат како да се предале на судбината, па што и да им донесе животот.

Љубоморни се на другите. Љубомората и зависта се некомпатибилни со среќата, како и постојаното споредување со другите и мерењето колку се успешни, посреќни, поубави, побогати итн. Затоа, ако несреќните луѓе сакаат да станат среќни, мора итно да се ослободат од таквите навики и да сфатат дека сите ние сме различни и интересни на свој начин.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *