April 9, 2024

Научниците открија нови податоци кои би можеле да објаснат зошто мажите не живеат толку долго како жените

Истражувањата покажуваат дека тоа е поврзано со губење на Y-хромозомот, што може да предизвика лузни на срцевиот мускул и да доведе до фатална срцева слабост.

Се проценува дека 40 проценти од 70-годишниците страдаат од губење на Y-хромозомот, но тие би можеле да имаат корист од постоечки лек кој го таргетира опасното ткиво на лузни. Хромозомите се снопови на ДНК во секоја клетка кои доаѓаат во парови. Жените имаат два Х-хромозоми, додека мажите имаат Х и Y хромозоми.

Многу мажи почнуваат да го губат својот Y хромозом во дел од нивните клетки како што стареат – нешто што изгледа особено важи за пушачите. Научниците претходно открија дека мажите кои страдаат од губење на хромозомот Y имаат поголема веројатност да умрат на помлада возраст и да страдаат од болести поврзани со возраста како што е Алцхајмеровата болест.

Се верува дека ова ново истражување е првиот тврд доказ дека губењето на хромозомите директно предизвикува негативни здравствени последици за мажите. Истражувачите користеле технологија за уредување гени за да развијат специјален модел на глушец за подобро да ги разберат ефектите од губењето на хромозомот I во крвта. Откриле дека загубата ги забрзува болестите поврзани со стареењето и ги прави глувците посклони кон лузни на срцето. и доведе до претходна смрт.

Истражувачите, исто така, ги разгледаа ефектите од губењето на Y-хромозомот кај мажите, спроведувајќи три анализи на податоците собрани од студијата на UK Biobank. Тие откриле дека губењето на Y-хромозомот е поврзано со кардиоваскуларни болести и срцева слабост.

Како што се зголемуваше загубата на хромозомите, така се зголемуваше и ризикот од смрт, открија истражувачите.

Тие рекоа дека нивните наоди покажуваат дека таргетирањето на ефектите од губењето на хромозомот Y може да им помогне на мажите да живеат подолг и поздрав живот. Наодите беа објавени во списанието Science.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *