April 24, 2024

И покрај тоа што пишуваше за љубовта и бракот, Милица никогаш не се омажи, а за нејзиниот приватен живот се шпекулираше многу повеќе отколку што навистина се знаеше. Течно зборуваше француски и руски, беше образована, паметна и многу независна.

Мир Јам е псевдоним на писателка чии романи го одбележаа периодот меѓу двете војни во Кралството Југославија и ја направија најчитаната жена авторка. „ Српската Џејн Остин“ , како што често ја нарекуваат, повторно ја освои српската публика пред неколку години кога беа прикажани нејзините романи и со тоа повторно доби исклучителна популарност.

Зад името Мир Јам се крие Милица Јаковљевиќ , родена во Јагодина на 22 април 1887 година. Детството и младоста ги поминала во Крагуевац . По Првата светска војна се преселила во Белград , за да ја започне својата кариера како новинар во „ Новости “, една од ретките жени во овој бизнис.

Потоа, таа работеше и во „Неделне илустратие “, цело време под псевдонимот Мир Јам, кој го задржала и кога почнала да пишува романи кои стекнале исклучителна популарност во периодот меѓу двете војни.
Во својот стан на улицата Молерова во Славија , Милица пишуваше за љубовта , бракот и животот на буржоаската класа во Југославија, заинтригирајќи ја јавноста со нејзината повлечена и ексцентрична личност.

Шеташе низ белградските улици „ занесна во виолетова наметка, негувана и дотерана, со долги локни, убава и скромна Мир Џам, патријархална девојка од добра куќа“. И покрај тоа што пишуваше за љубовта и бракот, Милица никогаш не се омажи, а за нејзиниот приватен живот се шпекулираше многу повеќе отколку што навистина се знаеше. Течно зборуваше француски и руски, беше образована, паметна и многу независна.

„Кралицата на романтичните романи“, како што ја нарекуваа, ја освои читателската публика во Југославија со својата лесна проза, едноставен и понекогаш сладок стил, кој беше исклучително живописен и обезбедуваше одмор и бегство од секојдневните грижи и проблеми.

Мир Јам, исто така, се залагаше за правата на жените . Во време кога повеќето дами сè уште беа необразовани и угнетени, таа се бореше за родова еднаквост, справувајќи се со суштинските проблеми на женскиот пол. Таа се истакна со текстот „Дали треба да и се подигне споменик на жена“ , заговарајќи дека на жените треба да им се признае сите вештини.

Сепак, не сите ја поддржаа работата на оваа единствена жена. Многумина ја критикуваа и предизвикуваа тврдејќи дека нејзината работа не може да се спореди со машките автори од тоа време. Често ја споредуваа со нејзиниот брат, познатиот писател Стеван Јаковљевиќ, авторот на „ Српската трилогија “. Неговата одисеја, која го опиша српскиот војник како вистински победник во Големата војна, му ја донесе титулата автор на првиот српски бестселер.

Милица Јаковљевиќ е авторка на романот „Ранетиот орел “, кој се смета за најубавата љубовна приказна во српската литература. Покрај тоа, романите „Беше една ноќ на Јадранот“, „Непобедливо срце“, „Киднапирање на човек“, „Гревот на нејзината мајка“, „Во словенечките планини“, „Саменик во брак“ и „Малата жена“ имаат со децении ги примамуваше солзите, воздишките на девојките и некои мажи со широк спектар на карактери и возбудливи случувања.

Покрај романите, Мир Јам потпиша и збирки раскази „Дамата во сино“, „Девојката со зелени очи“ , „Почесниот збор на човекот“ и „Сите што ја сакаат љубовта“, како и драмите „Тамо далеко“ и „Еманципирано семејство“.

По Втората светска војна, Милица била турната и посрамена, наводно затоа што не работела за време на окупацијата. а според тогашните правила, новинар кој е шест месеци невработен го губи статусот на новинар. Така Милица неуспешно се обидувала да се вработи или да добие пензија . Таа беше напуштена и обесчестена, а нејзините книги беа забранети.

Некои другари не пишуваат борбено, како што налага нашата реалност. Не пишуваат комунистички, пишуваат буржоаски сентиментално и слатко, како Мир Јам – критикуваше „револуционерниот поет“ Оскар Давичо на состанокот на Друштвото на писателите на Југославија.

Таа почина на 22 декември 1952 година од пневмонија, а ниту еден весник не ја објави веста за нејзината смрт.
Нејзините дела со децении беа заборавени од мнозинството, извалкани од печатот на срамот на нивниот автор, за да се вратат на сцената со претставата „Ранетиот орел“ во 1972 година во Ателје 212.

Оттогаш, јавноста повторно може да ужива во нејзините дела и да најде одмор од секојдневниот живот, читајќи романи и гледајќи филмови и серии инспирирани од нејзината работа.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *