July 13, 2024

Отец Арсеније Јовановиќ вели: Доаѓаат млади со проблеми, и ги праќаат на психијатрија. Тие не знаат дека молитвата е таа што има моќ на исцелување…

Отецот Арсеније Јовановиќ не е обичен отец, тој е сестрана, повеќедимензионална, харизматична личност, писател, успешен сликар , стоматолог по професија. Тој е православен учител, ментор, проповедник, православен психолог, филозоф кој држи духовна проповед на специфичен начин, со практично исповедање пред присутните. А неговата исповед е толку моќна и поучна затоа што е лична и искрена.

Неодамна, во едно од неговите интервјуа, тој се осврна на најраспространетата болест на современото општество – депресијата и ја откри причината зошто оваа пандемија не престанува. Тајната е во една работа !
Брзината што ја живееме и која ни се наметнува, вели тој,води до психијатрија , до дилер, до бордел или до ресторани :
„Зошто луѓето се со прекумерна тежина? Затоа што нивните души се бескрајно гладни, а нивните тела се сити. Јадат за да ја задоволат својата глад, не физичка, туку духовна , и не може да се засити со храна во брзата исхрана “.

Според отец Арсеније, причината за ваквата состојба на работите е недостатокот на љубов .
„ Нема љубов. Општеството ги извлекува родителите од дома, тие се преоптоварени, немаат време за децата. Воспитани сме без љубов . Затоа имаме епидемија на ментални болести. Од благите, како на пр. анксиозност, страв и депресија, до најтешки состојби.

Сето тоа произлегува од уништувањето на жените кое ги губи двете најмоќни оружја: женственоста и убавината . Губејќи го контактот со Бога и она што Бог и го дал, таа се натпреварува со мажот. Деца растат во таа средина, а кога мајките ќе ги загубат своите женски особини, тогаш девојчињата, нивните ќерки, стануваат уште полоши.
Машките деца почнуваат да ги мразат мајките кои не ги воспитале да го сакаат женскиот пол и тоа создава средина на насилство во кое мажите ги малтретираат жените и децата.Се губи секоја мерка .“, вели отец Арсеније.
Тој објаснува зошто копјата се кршат најмногу околу младите и зошто на глобално ниво се прави обид за перфидна контрола врз младите .

„На Правниот факултет во Подгорица редовно се одржуваше трибина која беше затворена по моето предавање на кое зборував за нарkоманијата и рокенролот. Реков дека нашата младина е зомбизирана. На некои тоа не им се допадна. Зошто?Затоа што младите се најздравиот дел од општеството.Средовечниот човек е уценуван со работа,деца и др.
Младите се растоварени и можат да иницираат промени. Системот го знае тоа и не сака да се слушне вистината.Се сеќавам на моето време на најголемите рокенрол бендови беа изманипулирани од системот, мислеа дека се борци, некои бунтовници, всушност системот преку нив ја контролираше младината.
Отец Арсеније вели дека во ова време нашата православна црква, односно свештениците мора да бидат поспремни да дадат одговори на младите.

„Ние не ни знаеме што е православие . Дури и многу од нашите свештеници не знаат каква моќ има православието. Им доаѓа млад човек со проблеми , го праќаат на психијатрија. Тие не знаат дека тоа е молитвата која има моќ на исцелување. Црквите не се свесни. Кога некој млад човек ќе дојде кај мене со проблеми , молитвата е крајната терапија. Имаме физиолошки и духовен имунитет.
Духовниот имунитет не штити од демонски сили, исто како што физиолошкиот имунитет не штити од вируси. Молитвата го истерува злото и не подготвува за врвна средба кога нашето срце ќе престане да чука, кога нашиот дух, душа и личност се подготвуваат за ново раѓање.

Молитвата ги менува законите на времето и законите на физиката. Го забавува стареењето. Пустиниците живееле 100-120 години . Молитвата е најдобриот ботокс“, објаснува отец Арсеније и додава дека на Црквата и е потребна поактивна мисионерска работа, но не на оние кои се веќе во Црквата, туку на оние кои се надвор од неа, пренесува Интермагазин.нет.
„Кога ја објавив книгата „Господ и рокенрол“ некои луѓе ми се налутија. Ме прашаа кој ќе ја чита. А младите ја споделија меѓу себе,Мораме да живееме во овој век, не во средниот век“, наведува нашиот соговорник.

Има, вели, модерни, образовани свештеници, способни да им се обраќаат на урбаните млади на нивниот јазик.
„Треба да знаете за културата, уметноста, музиката, науката, за соговорникот да види дека знаете низ што поминува. Не е доволно само да се зборува за тоа како Христос воскреснал “, објасни отецот Арсеније.
Лекот за се е љубовта , вели на крајот: “За жал, љубовта се повеќе се поистоветува со страста. Љубовта е кога сакаме личност каква што е и не се трудиме да ја промениме. Љубовта е жртва. Во љубовта треба најмногу да бараме од себе, а не од другиот.

Ние треба повеќе да размислиме како се однесуваме со саканата личност и тие исто така ќе се однесуваат со нас. Заедничко е и со саканата и со децата и со родителите, пријателите.И се случува обратното. Сами си бараме,не даваме, му приговараме на тој до нас дека не ни го дава тоа што мислиме дека ни припаѓа и настанува разделба. Ако знаеме дека и Христос е меѓу двајца кои се сакаат, тогаш љубовта според мене. е комплетна“, вели отец Арсеније.

Ние самите правиме пекол, а не Бог. Отец Арсеније објаснува како ние самите го создаваме пеколот со кој се соочуваме во текот на животот, но и кога срцето ќе престане да чука.

„Ние самите го создаваме пеколот. Бог не го создаде пеколот, ние го создаваме. Со самоуништувачки живот, лоши мисли и дела ги уништуваме душата, срцето и умот, кои соочувањето со божествената, нематеријална светлина по смртта го доживуваат како мачење и пекол. Како што болниот се крие од сонцето, така и болната душа ја мачи светлината на божествената љубов со која се соочува. по смртта на телото “, вели отец Арсеније.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *