April 9, 2024

Кадапул или „кралица на ноќта“ е едно од најретките цвеќиња во светот токму поради тоа што цвета само една ноќ годишно.

Станува збор за цвет чиј живот е многу краток, бидејќи оваа билка секоја година цвета само една ноќ . Цветањето започнува по самрак, кога сонцето целосно ќе зајде.

Многу очекуваниот момент започнува без брзање. Тоа е макотрпен процес на кактусот кон совршенство, неверојатен настан во природата. Кога цветот Кадупул е подготвен да процвета, важно е да бидете на вистинското место во вистинско време за да го доловите магичниот момент.

Неколку моменти по расцутениот цвет, ливчињата го менуваат својот изглед, речиси како растението да сака да ја сокрие таа убавина од земните суштества пред зори.

И додека сонцето се разбуди, се што останува како доказ за големиот спектакл е избледениот цвет. Ова го прави и најскапиот цвет на светот, бидејќи не сме ни сигурни дали ќе цветаат или не, па дури и да цветаат, се сушат пред да можете да го наберете.

Кадупул е прекрасен бел цвет роден во Шри Ланка. Цветот има различни имиња во различни земји, кралица на ноќта, цвет од месечината… Расте во Мексико, Венецуела, во топлите делови на Америка на западниот брег и во Тексас.

Патници од целиот свет доаѓаат на островот Шри Ланка за да го видат овој прекрасен и редок цвет. Ботаничарите сè уште не откриле зошто овој цвет умира толку брзо. Вистинска мистерија за ботаничарите е како растенијата знаат кога да цветаат.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *