April 16, 2024

Понекогаш, сè што сакаме е да имаме опуштен ден и да не мора да мрдаме ни еден мускул од нашето тело.

Но, водењето седентарен начин на живот може да доведе до сериозни проблеми како што се срцеви заболувања и дијабетес. Всушност, премногу седење или лежење е поризично отколку што изгледа на прв поглед. Затоа ве покануваме да се прошетате, дури и помеѓу вашата дневна соба и кујна и да прочитате како неактивноста може да го влоши вашето здравје.

Ги зголемува шансите за хормонални акни. Ефектот број еден од неактивноста е зголемувањето на телесната тежина. А еден од ефектите од дебелеењето е тоа што предизвикува специфични проблеми со кожата. Првично, дебелината влијае на бариерата на кожата што ја прави кожата значително сува. Згора на тоа, лицето повеќе се поти, што доведува до затнати пори и воспалени акни.

Може да ги ослаби коските. Мускулите и коските се живи ткива кои стануваат посилни кога се вежбаат. Коските на оние кои редовно вежбаат имаат тенденција да бидат посилни и погусти од оние кои не вежбаат. Така, кога некој седи неактивен подолг временски период, ризикува да ги ослабне коските и да ја загрози нивната густина.

Може да предизвика целулит. Денес, повеќето канцелариски работници поголемиот дел од своето време го поминуваат седејќи, пишувајќи на нивните компјутери. Овој неактивен начин на живот може да предизвика задржување на водата. Некои научници веруваат дека долгото седење го намалува протокот на крв и доведува до промени кои предизвикуваат различни состојби, меѓу другото, најчесто целулит кај жените.

Може да предизвика проширени вени. Додека одиме, мускулите на потколеницата се собираат, виткаат и вршат притисок врз главните крвни садови во долниот дел на ногата. Како секој чекор да има ефект на пумпа, што помага во циркулацијата од вените до срцето. Затоа, долгото седење доведува до слаба циркулација, што се манифестира со зголемени вени.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *