July 18, 2024

Ресторанот Ботин во Мадрид е основан во далечната 1725 година и е наведен во Гинисовата книга на рекорди како најстар ресторан во светот.

Креаторите на YouTube каналот Great Big Story го посетија ресторанот Botin за да се обидат да откријат некои од тајните на неговата долговечност. Една од најуникатните карактеристики на ресторанот е рерната, која постојано работи речиси 300 години.

„Тоа е нашиот скапоцен камен. Нашиот скапоцен камен во круната“, изјави заменик директорот на Ботин – Луис Хавиер Санчез, кој работеше во ресторанот речиси цел живот, повеќе од 45 години.

„Никогаш не ја исклучуваме. Мора да биде жешко навечер и подготвено за печење наутро. Затоа никогаш не смееме да ја исклучуваме. Има посебна арома, навистина е неверојатно“, објасни тој.

Подеднакво е неверојатно колку ресторанот е посветен на одржување на храната што ја служи. Иако Санчез на некој начин ја опишува винарската визба како „историја на дишење“, храната има за цел да ја вкуси историјата, при што секој готвач учи од својот претходник и потоа ги пренесува рецептите на следната генерација.

„Нашите рецепти се многу стари, откако нашите предци го основаа ресторанот“, додаде тој, „и оттогаш им останавме верни на тие рецепти“, пишува Klix.ba.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *