April 9, 2024

Проф.д-р Бранимир Несторовиќ ги предупреди родителите дека грешките во исхраната можат да влијаат на здравјето на детето.
Докторот Бранимир Несторовиќ ги предупредува родителите дека најважна работа за здравјето на децата е исхраната. Тој нагласи дека навиките во исхраната се стекнуваат дома, а остануваат цел живот.
„Минатата година беа издадени насоки за превенција од дебелина кај децата, а во точката три особено е нагласено дека една од причините за дебелината е недостатокот на оброци подготвени дома . Со денешното темпо на живот, вработените мајки не имаат време да готват, а децата се хранат главно во пекари. Значи, лоша исхрана или уште полошо брза храна“, вели професорот Несторовиќ и додава:

„Со овој тип на исхрана се воведуваат масни киселини кои се штетни за здравјето и кои влијаат на развојот на дебелината. Потоа се троши многу шеќер, а овошје и зеленчук практично нема.
Професорот Несторовиќ веќе неколку години апелира домаќинството да се врати во училиштата како задолжителен предмет, бидејќи тоа ќе им овозможи на децата да тренираат и да научат да се хранат поздраво. Дополнително, професорот вели дека може да се размислува и за враќање на училишните кујни кои би имале урамнотежена исхрана.

Професорот нагласува дека покрај сите ’модерни’ диети најважна е рамнотежата. Како што вели, појадокот треба да биде силен, богат со протеини и да се состои од тврдо варено јајце, сирење, интегрален или обичен леб и задолжително домати или зеленчук.
Зеленчукот е исклучително важен. Тие се најквалитетната храна во светот што ја имаме, но мораме да земаме и друга храна“, вели професорот Несторовиќ.
Тој објасни и како треба да се хранат училишните деца за нивното тело да биде поздраво.

„ Ако детето јаде протеински оброк, ќе може да преживее без да јаде додека не се врати дома. Дома, тогаш треба да го чека пристоен и урамнотежен оброк. да консумира масти, но мора да внесува и калории, кои се претежно јаглехидрати“, забележува професорот Несторовиќ, а потоа објасни што се случува со децата кои појадуваат во пекара.

„ Доколку детето јаде пекарски производи за појадок, тогаш околу 11 часот се јавува феноменот да му опадне шеќерот во крвта, бидејќи јаглехидратите по својата природа брзо се метаболизираат, се трошат, а потоа децата се страшно гладни и тие задоволете ја таа глад на најлош можен начин – со шеќер“.
Лекарот исто така објасни дека првенствено сите луѓе биле нетолерантни на лактоза бидејќи млекото не се користи за храна, но дека постепеното воведување довело до тоа дека сега половина од населението може да го користи. Успеавме да предизвикаме толеранција на таа храна, како и на многу други.

“Ова е најдобар доказ за тоа што ни прави храната околу нас. Покрај тоа, нашата цревна флора ко-еволуира со нас, придонесувајќи за она што го внесуваме. Затоа е многу важно да се користи храната што расте околу нас.Особено што се уште сме во предност бидејќи органското земјоделство ни е на располагање“, заклучи д-р Бранимир Несторовиќ.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *