April 13, 2024

Докторот Сем Парнија поминал 25 години испитувајќи луѓе кои биле на работ на смртта и дошол до неверојатни податоци

Прашањето што ги мачи многумина, особено оние во подоцнежните години, е што се случува кога сме на работ на смртта Со тоа прашање се занимаваше и д-р Сем Парниа, кој беше вонреден професор и работеше на американската единица за интензивна нега.

Цели 25 години ги бележел податоците што ги добивал, бидејќи ги проучувал пациентите кои завршувале на реанимација. Најголем број пациенти одговориле дека доживеале „зголемена состојба на свеста“ токму во моментот кога срцето им застанало.

Сите пациенти поминале низ овие 5 фази:Сензација за време на која се одвива реанимација.
Слушање на медицинскиот тим.
Останување во единицата за интензивна нега по реанимација
Одење до некоја „дестинација“
Евалуација на животот, или евалуација на целиот живот

Пациентите кои доживеале блиска средба со смртта го опишале тој момент, како „ниту во сон, ниту буден“ како крајна дестинација. За нив тоа беше главно место за враќање, слично на семеен дом. Во тие ситуации, некои се присетуваа на убавите стари спомени, додека голем број пациенти ја опишаа ситуацијата како „најстрашниот момент во нивниот живот“.

Во текот на дискусијата ги разгледав исклучиво искуствата на луѓето кои беа на работ на смртта. Тие искуства се разликуваат од другите болни луѓе кои имале слични искуства во болниците. Овде беа прегледани само луѓе чии срца буквално престанаа да чукаат и кои мораа да се оживеат со реанимација.

Тоа не беа халуцинации или визии, туку вистински искуства на луѓе кои речиси умираа во тој момент – објаснува д-р Парниа, а пренесува Сан.

Во ова истражување учествувале дури 567 луѓе. Само 10 проценти од овие луѓе ја преживеале процедурата за реанимација, а 28 од нив биле избрани да бидат интервјуирани за оваа студија.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *