April 13, 2024

Југославија сè уште ја памети големата љубов на Мишо Ковач и Анита Батурина. Во тие години, Плави вјесник пишуваше вака: Тоа беше во јануари 1971 година: Уште една вест од светот на поп музиката пукна како боmба Градите ќе и бидат уште посилни, бидејќи ретко кој можеше да замисли дека навидум среќниот брак ќе биде раскинат …

Кога неодамна пишувавме за можноста за стапување во брачна врска помеѓу популарните поп пејачи Габи Новак и Арсен Дедиќ , знаевме дека тоа ќе предизвика мал „ шок “ кај нивните фанови. И не бевме измамени. До редакцијата пристигнаа многу писма во кои читателите на овој или оној начин го изразуваа своето мислење за нивната намера.

Веста која први ја објавуваме во оваа прилика како да е темпирана на начин што предизвика сензација.
Затоа што, ова е една од нашите најпопуларни поп ѕвезди. Вестите не се ажурирани. Барем не за кусиот круг пријатели на Мишо Ковач . Се знаеше, некои претпоставуваа, составуваа комбинации, бараа можности.

„Мистериозно“ момче Малкумина можеа да претпостават дека зад едно вакво невино прашање и уште поневин одговор на нашата најубава „ тинејџерка“ од Сплит, Анита Батурина во Берлин на минатогодишниот избор за Мис тинејџерка, се крие толку сериозно нешто што сега добива сосема поинакво светло.

Имено, по тој повод официјалната конференција на изборите во Берлин постави стереотипно прашање на нашиот претставник, па вообичаено за ваквите прилики и дотичните луѓе:
“Имаш ли дечко?” „ Имам …“ полека одговори Анита Батурина. Како се вика, кажете ни како се вика“, ја продолжи конференцијата пред преполната сала каде што се одржуваа изборите. „Па… не би рекла… ах…“ Анита беше збунета и вцрвенета.

Претставничката на „Синиот хералд“ Сребренка Кривачиќ, која беше во придружба на Анита Батурина, несомнена рече:
„Кажи, за волја на Бога, како да е важно… Можете да кажете кое било име…“
Анита молчеше, тврдоглаво ја чуваше својата тајна. Сега со сигурност се знае кој е „ човекот чие име не сакаше да го каже“ Анита Батурина . Неговото вистинско име е Мате Ковач , познат на широката публика како пејачот на забавните мелодии Мишо Ковач .

Нивната сентиментална врска започна пред неколку месеци во Сплит, каде што чест гостин беше Мишо Ковач. Сè започна прилично наивно: минливото познанство на две популарни личности продолжи со состаноци и врската се зацврсти. Сега тоа доби таква форма што двајца љубовници решија да се венчаат .
Но, има и проблеми, пречки… Мишо (Мате) Ковач, 30-годишниот пејач од Шибеник кој веќе две години е на врвот на својата популарност, е во брак со Љубица Ковач, русокоса од Загреб.

Ковач беше заедно на последниот фестивал на забавни мелодии во Опатија, каде Мишо ја изведе композицијата на Стипица Калоѓера „ Твоето лице“ . Тој го немаше најславниот успех, иако неговата победа беше очекувана, но тогаш, според познавачите, овој пејач околу чии пејачки копја секогаш се кршеа, пружи извонредна интерпретација, најдобра во неговата досегашна кариера.

Вечерта пред финалниот настап, на Мишо Ковач му се слоши, соопштено е на новинарите. Наводно имал висока температура, се заклучил во соба и воопшто не излегол надвор. Еден од неговите најдобри пријатели после тоа ни рече: „ Ковачите имаат некои проблеми… Мишо не е болен, само се прави болен…“

Во тоа време, според оние кои вообичаено важат за добро упатени, Мишо Ковач и ја признал на сопругата врската со Анита Батурина.
Веднаш по тој фестивал, Мишо Ковач замина на двомесечна турнеја низ Србија и Босна и Херцеговина. На некои места бил виден со Анита Батурин . Од тие гостувања добивме вест дека се откажани многу концерти на овој пејач, а сега стигна веста дека неговиот менаџер од Белград го тужи на суд бидејќи не настапил на голем број договорени концерти.

Сето ова изгледа не му пречи многу на овој пејач. Неговата одлука е дефинитивна и смета дека сето тоа се нормални последици од ситуацијата во која одеднаш се нашол. Многумина го нарекоа криза.
Врската со популарниот пејач предизвика многу промени во животот на младата сплиќанка. Одлучила за неговата љубов да ги земе приватно преостанатите часови од гимназијата за порано да го завршат школувањето и да имаат повеќе време да бидат заедно.
Од друга страна, сето тоа предизвикало кавга во нејзиното семејство. Мајката на Анита Батурина не е за таа врска и тоа и го кажала на ќерка си, но ништо не можело да се смени. Одредени промени се чувствуваат и кај Мишо Ковач. И во однесувањето и односот кон околината, и во неговите планови. Веќе не е толку раздразлив и надуен, како што беше во последните месеци.

Во последно време сè поочигледна е неговата желба да се занимава со „бизнис“. Тој претходно ја најави својата намера да отвори приватен ресторан некаде на Јадранот во заедницата со неговиот пријател од детството, фудбалерот на Хајдук Перо Надовез.
Во тоа време се чинеше како рекламен „каскадер“. Сега се е поинаку. При последната посета на САД, Мишо направи силни врски со еден наш сонародник во Њујорк, на кого за ова кратко време испрати неколку наши пејачи во неговиот хотел. Се чини дека е задоволен од бизнисот на Ковач, па се договориле натурализираниот Американец да финансира изградба на угостителски објект што би го отворил Мишо Ковач на Јадранот.
Засега се чини дека сè оди добро. Оние кои подобро го познаваат тврдат дека сето тоа е последица на сентименталната врска со Анита Батурина.

Прашање е како таа врска понатаму ќе се развива. Мишо Ковач тврди дека неговите намери се сериозни и дека врската ќе заврши пред матичар. Само, пред тоа, популарниот пејач треба да се разведе од сегашната сопруга …
На преминот од старата во новата година, Анита Батурина се раздели со титулата најубава тинејџерка во Југославија. Таа беше најубава една година … За кратко време, но сепак доволно долго за да направи толку големи промени во нејзиниот млад живот.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *