April 13, 2024

Писмата откриваат како оториноларингологот Карл Ото фон Ајкен го лекувал нацистичкиот диктатор поради проблеми со гласот.

Весникот пишува дека докторот го лекувал Хитлер неколку пати во период од десет години, почнувајќи од 1935 година. Писмата испратени до неговиот братучед од Фон Ајкен биле откриени од Роберт Доепген, правнук на докторот, кој ги нашол додека ги истражувал семејните документи за училишен проект.

Британскиот историчар Ричард Џеј Еванс, експерт за германска историја, потврдил дека необјавените писма се автентични, пишува весникот.

Писмата укажуваат на огромниот страв на Хитлер од сериозна болест. „Ако нешто не е во ред, јас апсолутно мора да го знам тоа“, му рекол Хитлер на докторот по првата консултација во мај 1935 година, според едно од писмата.

Швајцарскиот весник наведува дека деталите од писмата укажуваат на важноста што Хитлер му ја придавал на сопствениот глас. Во едно писмо се наведува дека операцијата за отстранување на полип била одложена до говорот на Хитлер и дека Фон Ајкен го советувал нацистичкиот диктатор да го одмори гласот по процедурата.

Во своите писма, Фон Ајкен не негирал дека лекувал човек чии постапки резултирале со милиони брутално мачени и убиени луѓе во Втората светска војна, пишува швајцарскиот весник. По војната, еден германски лекар, на прашањето на руските истражители зошто не го убил Хитлер, одговорил: „Јас бев негов лекар, а не негов убиец“.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *