July 21, 2024

Монахот Арсенија Јовановиќ поминал околу шест години во манастирот Осторг. Тој посочува дека таму се случиле неверојатни работи и дека, всушност, има толку чуда колку што пишува!

„ Едноставно ни се случи . Можеш некому да кажеш дека некаде има светилиште и дека се случуваат чуда и да го излажеш. Да го измами својот интелект. И тој ќе дојде. Но, стотици илјади луѓе доаѓаат во Острог, а повеќето од нив се повратници. Не можете да ја измамите човечката душа. Секој доживува нешто таму. А тоа е мир, длабок исконски мир. Секако, има и исцеленија“, вели монахот Арсениј.

Тој нагласува дека не иделе само христијани, туку и припадници на други вери. Исламот и христијанството се монотеистички религии, и двете имаат корени во јудаизмот. Нема голема бариера освен ако не сме заглавени. Отсекогаш сум бил среќен кога муслиманите доаѓаат да видат дека сите се добредојдени. Некое време бев на должност кај саркофагот каде што се моштите. Поминуваат многу луѓе, доаѓаат многу муслимани, а заедно читавме молитви – објаснува монахот Арсениј.

Тој се осврна и на фактот дека луѓето и целиот свет дошле во ваква ситуација, каде што речиси и да нема емпатија .
Сите ние сме големи лицемери. Го имаме Бог во нашите зборови, но тоа не е доволно, тој го гледа тоа, и се повлекува. Ако нема љубов, тогаш има омраза, ако нема светлина, има темнина. Нема средина. Ако сме лицемери, тогаш јасно е каков е светот – објаснува тој.

Тој додава дека преку добрите луѓе Бог влијае на човештвото да биде подобро.
„Зошто Бог ни дозволи да бидеме без него? Не создаде со слободна волја, ни даде голема одговорност, да си правиме добро на себе и на другите.

Секогаш постои можност Бог да се излее преку добри луѓе и да го направи човештвото подобро. Тоа не е напишано во Светото Писмо, т.е. Новиот завет не вели дека ќе биде подобро. Тоа вели дека ќе има Откровение, уништување на вселената и формирање на нов универзум – вели монахот Арсениј.

И според него , ние сме на пат на големи промени . „Но, јас не сум некој што зборува за катастрофите што ќе бидат утре.“ Не можеме да го знаеме тоа. Може да биде утре или за илјада години. Бог е толерантен, а човекот е подготвен за уште поголеми зла. Ова не е дното. Има време до дното. Но, полека но сигурно тонеме – нагласува тој.

Искрено вели дека во црквата има луѓе кои не се достојни да бидат таму. „Многу луѓе во црквата се тука само поради нивната добра положба. Во црквата нема ангели. земјата отсекогаш била облеана во крв, секогаш имало војни, секогаш имало омраза, секогаш имало луѓе во црквата на кои им недостигаат тие титули – заклучува монахот.

Арсениј Јовановиќ сега го обновува манастирот Рибница , каде повторно ќе го започне својот монашки живот.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *