April 9, 2024

Кога ќе одлучите да изгубите тежина , нема пречка што ќе ви застане на патот. Но, она што е важно е да ги знаеме сите правила за целиот процес да оди што е можно побрзо.

Тежината мора да се губи постепено и без да му наштети на здравјето. На пример, јапонските експерти тврдат дека е доволно само да се прилагоди времето на појадок и тоа ќе го поттикне слабеењето.

Јапонските нутриционисти спроведоа голема студија за губење на тежината. Во експериментот учествувале повеќе од сто луѓе од различни возрасни групи. Сите тие поминаа дванаесетнеделен курс за слабеење. Испитаниците го намалија внесот на калории за само 100 единици, а исто така ја зголемија физичката активност со зголемување на растојанието одење за 1.000 чекори.

До крајот на експериментот, експертите открија неверојатна шема. Се покажа дека учесниците во програмата кои почнале да јадат рано наутро имале подобри резултати кога станува збор за согорувањето на мастите. Дел од групата појадуваше помеѓу 6:20 и 7:10 часот, а останатите од 08:10 до 9:15 часот.

Тоа покажа дека оние кои ручале порано успеале да изгубат 3,8 отсто од својата тежина за време на експериментот, додека оние кои појадувале подоцна изгубиле само 2,2 отсто од тежината.

Научниците објаснија дека луѓето кои појадуваат рано во првата половина од денот се поактивни и согоруваат повеќе калории. Храната подобро се апсорбира кај таквите луѓе, што исто така придонесува за губење на тежина.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *