April 18, 2024

Како да живеете среќно и неоптоварено – во тоа може да ви помогне една практика од Хаваи!
На Хаваи, простувањето се смета за исклучително важен аспект на духовниот пат и личниот развој. Тие имаат и своја посебна техника Хопонопоно која се користи за помирување или простување.

Во оваа култура, простувањето не е само со зборови, туку е моќно, важно и неопходно во секоја врска. Од друга страна, во западната култура, кога, на пример, мажот и жената се караат, за неколку моменти си велат „извини“, се гушкаат и продолжуваат.

Но, кога за неколку дена ќе се појави нова кавга, се извлекуваат елементи од претходната кавга која заврши со извинување и проблемот се продлабочува. Никој од нив навистина не простил што се случи пред една недела. Бидејќи не можеа да заборават, не простуваа.

Хавајците веруваат дека по простувањето („хуна“) мора да станеме „поно“, односно да воспоставиме хармонија со другите човечки суштества. Вистинското „поно“ не може да се случи ако кажете дека сте простиле друга или ситуација. Ова се случува кога простувате и пуштате (заборавите). Кога навистина ќе го оставите тоа зад себе, тогаш навистина ви е простено.

Тоа не значи дека треба да останете во врска со личноста која ве повредила, туку дека по „поното“ вие одлучувате каков однос ќе имате со истата личност од сега па натаму, како и дали вашата врска е воопшто можна.

Простувањето мора да биде и взаемно, сметаат Хавајците, додека на Запад веруваме дека едната страна мора да се извини некому, а другата само го прифаќа тоа извинување. Сведоци сме дека чесните луѓе одговорни, се ретки, но Хавајците веруваат дека тоа е клучно.

Реченицата што се користи за време на простувањето е: „Те молам прости ми ако ти згрешив нешто“. На овој начин ние преземаме одговорност и другиот мора да одговори со акција. Ова отвора врски со позитивна енергија и создава мирен и спокоен живот, ослободен од негативни и токсични вибрации .

Вежбајте простување, бидејќи Роно може да биде лек за вашата душа. Простувањето е еден вид терапија која ви помага да се ослободите од товарот, да се разделите со минатото и негативното, а потоа да се отворите за нови и подобри работи во животот.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *