April 10, 2024

Најважната масна киселина во маслинките, олеинската киселина, е директно поврзана со зајакнување на срцето и намалување на крвниот притисок

Маслинките се плодови на маслиновото дрво (Olea europaea). Тие припаѓаат на семејството на коскесто овошје, а богати се со витамини и антиоксиданси. Здравите масти содржани во маслинките се екстрахираат во маслиново масло, една од темелите на медитеранската исхрана.

Маслинките првично имаат многу горчлив вкус и поради тоа генерално не се консумираат свежи. Процесот на ферментација служи за елиминирање на горчливите соединенија, како што е првенствено олеуропеинот. Неговата концентрација е најголема во плодовите на незрели маслинки.

Во медитеранските области 90 отсто од маслинките се користат за индустриски цели, за производство на маслиново масло.

Какви хранливи својства имаат маслинките? Во 100 грама маслинки има 115-145 калории или приближно 59 калории во десетина овошја. Најголем дел од составот е водата (80 проценти), а има и протеини (0,8 g), заситени и мононезаситени масти (7,89 g). Маслинките содржат 11-15 отсто масти, од кои 74 се олеинска киселина, најважната состојка на маслиновото масло.

Олеинската киселина е одговорна и за високиот степен на здравствени придобивки од маслинките, бидејќи истражувањата покажале дека ги намалува воспалителните процеси, како и ризикот од срцеви заболувања и остеопороза. Има индиции за придонес во борбата против малигните заболувања, но потребни се повеќе човечки студии.

Исто така, треба да се нагласи дека маслинките се релативно „тенок“ извор на влакна, бидејќи во 10 маслинки има само околу 1,5 грама.

Витамини и минерали кои ги содржат маслинките! Маслинките се одличен извор на неколку минерали и витамини, од кои некои се додаваат при процесот на преработка. Тие содржат значителни количини на витамин Е, железо, бакар, калциум и натриум.

Црните маслинки имаат најмногу железо. Бакарот е важна состојка во превенција и третман на срцеви заболувања. Калциумот е еден од најзастапените минерали во нашето тело и е клучен за функцијата на коските, нервите и мускулите.

Олеуропеинот е антиоксиданс кој најмногу го има во маслинките. За време на созревањето, тој се распаѓа на хидрокситирозол, кој исто така има силни антиоксидантни својства. Олеанолната киселина го спречува оштетувањето на црниот дроб, помага во регулирањето на нивото на маснотии во крвта и ги намалува воспалителните процеси. Кверцетинот го намалува крвниот притисок и е добар за кардиоваскуларното здравје.

Како маслинките влијаат на срцето, коските и општото здравје.
Истражувањата покажуваат дека антиоксидансите го намалуваат ризикот од хронични болести, вклучително и срцеви заболувања, преку намалување на воспалителните процеси и намалување на развојот на штетни микроорганизми. Најважната масна киселина во маслинките, олеинската киселина, е директно поврзана со зајакнување на срцето и намалување на крвниот притисок. Помага во регулирање на нивото на холестерол и исто така го намалува оксидативниот стрес.

Остеопорозата е резултат на намалување на коскената маса и густина, што го зголемува ризикот од фрактури. Истражувањата покажуваат дека стапката на остеопороза е помала во медитеранските земји отколку во остатокот од Европа.

Ефектот на високата содржина на антиоксиданси и олеинска киселина беше испитуван во случај на клетки од рак на белите дробови, дебелото црево и желудникот кај животните. Резултатите се охрабрувачки, но потребни се повеќе човечки студии.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *