April 10, 2024

Варениот грав е високо на листата на омилени јадења, но секој готвач ќе ви каже дека терминот „лесно како грав“ не важи за готвењето на оваа храна и дека се потребни неколку добри трикови за да се подготви вкусен грав.

Еден од проблемите со кои се соочуваат луѓето при подготовката е тоа што на гравот му е потребна подолга термичка обработка. Затоа е сосема легитимно да се постави прашање, а тоа е како побрзо да се готви грав.

Се разбира, еден од најлесните начини за брзо готвење грав, испробан и вистинит, е да го натопите гравот претходната вечер во ладна вода. После тоа се исфрла, се налева нова вода, а потоа процесот на готвење во обично тенџере е многу пократок.

Се разбира, еден од најлесните начини за брзо готвење грав, испробан и вистинит, е да го натопите гравот претходната вечер во ладна вода. После тоа таа се истура, се налева нова вода, а потоа процесот на готвење во обично тенџере е многу пократок.

Меѓутоа, поради многу различни причини, оваа кујнска алатка ја нема во многу домаќинства и кога е така, можете да пробате други побрзи трикови за готвење кои ги научивме од нашите баби.

Добра идеја е да додадете 1 лажичка сода бикарбона во водата кога првпат готвите грав. Оставете го гравот да врие најмалку 15 минути, а потоа исцедете ја водата и додадете малку масло.
Добро измешајте за да бидете сигурни дека маслото е распоредено низ секое зрно.

Во гравот се додава ладна вода во сооднос 4:1, се додава 50 мл ракија и се вари. Оставете го да врие 45-50 минути и треба да имате целосно сварен грав.

И на последно место, но не и најмалку важно – времето за готвење грав зависи пред се од нивниот вид и квалитет. Неквалитетниот и стар грав можеби никогаш нема да се свари до совршенство, без разлика на времето што го поминуваат во тенџерето.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *