April 12, 2024

Зачинетата храна има многу здравствени придобивки, но не влијае на сите луѓе исто.

Зачинетата храна често е предмет на контроверзии во општеството. Додека некои велат дека е многу штетна по здравјето, љубителите на зачинетата храна силно ја бранат и сл.

Зачинетата храна предизвикува реакции во организмот, а какви ќе бидат тие зависи од општата здравствена состојба на поединецот.

„Ако бевте загрижени дали гневот што создава чувство на печење во грлото и устата е штетен за здравјето, одговорот е не, но не е се така едноставно“, вели нутриционистката Марија Ѓурковиќ.

„Зачинетата храна е здрава, но само доколку е здраво и телото. Поточно, доколку нема услови во кои е контраиндицирана“, објаснува нутриционистот.

Тоа значи дека зачинетата храна не треба да ја консумираат луѓето кои страдаат од депресија, варење, синдром на нервозно дебело црево, Кронова болест, металоиди и хемороиди.

Придобивките од зачинетата храна. Што се однесува до добрите страни на капсаицинот, активната состојка што ги прави пиперките лути и одредени билки кои ги користиме како зачини, тие исто така се присутни. , оваа супстанца може да ви помогне да дишете и да се чувствувате подобро во моментот поради забрзаната циркулација, а добра е и за срцето“, советува Марија Ѓурковиќ.

Покрај тоа, студиите покажуваат дека кога јадете зачинета храна, температурата на вашето тело се зголемува, што пак го стимулира вашиот метаболизам и го зголемува согорувањето на мастите до 16%. Како резултат на тоа, вашето тело согорува калории побрзо.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *