April 18, 2024

Во едно кинеско село имало сиромашен фармер кој се прехранувал од мало поле каде што работел со сопругата и синот и со помош на коњ. Еден ден оградата ненамерно била оставена отворена и коњот избегал. Кога соседите ја слушнале веста извикале: „Јадник, каква несреќа, а сега како сега ќе работиш?“ Фармерот одговорил:
Среќа или несреќа кој може да знае!!!

Неколку недели подоцна, избеганиот коњ се вратил со стадо диви коњи кои биле затворени во шталото. Соседите, кога ги виделе сите тие коњи, извикале: „Каква среќа!“ А фармерот уште еднаш одговорил: „Среќа или несреќа, кој знае!“

Соседите биле уште повеќе збунети кога го слушнале тој одговор. Неколку дена подоцна, додека неговиот син скротувал еден од коњите, паднал на земја и си ја скршил ногата. Соседите веднаш извикаа: „Каква несреќа, и како ќе работите сега?!“ А фармерот уште еднаш одговори:

„Среќа или несреќа, кој може да го знае тоа!“ : Соседите повеќе не знаеле што да мислат за старецот искоментирале „Можеби е луд!“ По неколку недели, во селото се појавија војници кои регрутираат млади луѓе за војната. Кога влегоа во колибата, најдоа куц млад човек и природно го отфрлија, додека сите други млади момчиња беа регрутирани. Тие повторно извикаа: „Каква среќа! А стариот земјоделец уште еднаш непречено одговори: „Среќа или несреќа, кој знае!“

Трик прашање: има ли среќа и несреќа? Кога би сакале да ја сумираме оваа приказна како симбол, ова сигурно ќе биде Тао: ништо не е апсолутно, сè се менува, сè мутира. Сè се појавува и затоа се развива на начин што ќе ни остане непознат на долг рок, па затоа е бескорисно да се троши време и енергија за да се процени дали одреден настан произлегува од среќа или несреќа.

Ниту еден од нив всушност не постои бидејќи како одреден настан тогаш да се развие со текот на времето ќе зависи од тоа како го доживуваме и како реагираме на тоа. Стариот селанец нè учи токму на ова: кој може да каже дали среќата или несреќата ве придружува во животот? Никој, па нема потреба да се губи време на тоа, бидејќи никој никогаш нема да добие одговор. Тоа е лажно прашање кое служи само за да го изгубите од вид она што е навистина важно во вашиот живот. Ако го ставите својот живот во рацете на случајноста, среќата или несреќата, како можете да го промените?

Среќа или лоша среќа, не е важно – важно е како ќе реагирате на животот. Среќата и несреќата се надвор од нашиот дофат и се чини дека се диктирани од врвна и каприциозна сила. Кој тогаш би можел да се спротивстави на таквата сила? Ако небото падне врз мене, какви се моите шанси да бидам спасен? Никакви

Но, ако ги сметам настаните едноставно неутрални (кои не доаѓаат од среќа или лоша среќа), си давам можност да дејствувам, да ги преземам уздите на мојот живот без да ги оставам на случајноста. Лоша среќа и среќа или грешка и лекција? Со прифаќање настани едноставно како дел од моето патување, имам можност да го усовршам моето искуство учам некои важни лекции и се обидувам да спречам настанот да се повтори, моето знаење се шири во сектори кои ми беа сосема непознати.

Да се ​​вратиме на приказната, она што можеме да го кажеме надвор од концептот на среќа или лоша среќа е дека има грешка и поука. Грешката, препознаена како таква и не фатална, нè наведува да сфатиме како да ја спречиме грешката да се повтори: ако фармерот ја остави вратата отворена само со еден коњ, тој сега ќе провери неколку пати, особено сега кога ги има повеќе. Во учењето се подобрува искуството, се проширува знаењето, се развиваат одредени вештини.

Индиректно грешката не тера да растеме и тоа е подарок. Перцепцијата на среќата носи привремени подароци, кои ретко траат со текот на времето, но наместо тоа, решавањето на проблемите станува дел од вас и можете да го повторите по желба, што не можете со среќа. „МУДАР ЧОВЕК НЕ Е ОНОЈ КОЈ ПОМАЛКУ ГРЕШИ. ТУКУ ОНОЈ КОЈ НАЈМНОГУ УЧИ ОД НЕГОВИТЕ ГРЕШКИ “. ~ Харви Б. Мекеј

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *