April 13, 2024

Крварењето од носот често се јавува како резултат на промена на крвниот притисок, а најчесто е ненадејно.

Сите знаеме за методот каде што треба да ја кренеме левата рака и да ја навалиме главата назад. Сепак, треба да бидете многу внимателни доколку крварењето воопшто не престане, бидејќи тогаш најчесто е потребна интервенција на лекар.

Што треба да правите и како да ја ставите главата кога ќе ви крвари од носот? Потребно е да се смирите, или да се смири личноста на која тоа му се случува, правилната седечка положба е со спуштена глава. Важно е да дишете мирно, да не паничите.

Првото нешто што треба да направите, во оваа положба, е малку да го притиснете коренот на носот. Откако ќе престане крварењето малку, содржината на згрутчувањето на крвта треба да се издува од носот, доколку лицето е во можност. После тоа, ако крварењето е помалку интензивно, добро е да се вдишува и издишува неколку пати низ носот.

За да се стабилизира притисокот, важно е после ова да не се прават нагли движења со главата и би било добро да останете во седечка положба уште некое време.

Доколку крварењето не може да се запре, добро е да се стави газа или памучна вата и да се упати на лекар.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *