April 9, 2024

Докторката открива како да се справиме со анксиозноста и депресијата, како и кога веќе не можеме сами, туку време е да се обратиме кај специјалист Годинитте зад нас беа една од најпредизвикувачките – има многу промени во начинот на живот, размислување, здравствена заштита… Многу луѓе не се исти како што беа пред март 2020 година.

Иднината е сè уште неизвесна, предупредувањата повторно доаѓаат од сите страни и колку и да се трудиме да бидеме силни, сите овие промени и лоши вести неминовно, помалку или повеќе, се одразија на менталното здравје на повеќето луѓе.

Каква е менталната состојба на луѓето денес, дали пандемијата на корона вирусот влијаела на почестото појавување на депресија и анксиозност и кои се најдобрите начини да си помогнеме и да го зачуваме менталното здравје, открива д- р Олга Хаџиќ, специјалист по хигиена и специјалист по психијатрија.

Помина повеќе од една година од укинувањето на карантинот кај нас. Како луѓето се однесуваат и се чувствуваат на крајот на краиштата? Според вас, каква е менталната состојба на нашата нација по сите промени што ги донесе пандемијата на корона вирусот?

На глобално ниво, пандемијата доведе до промена на нашата реалност. Пандемијата е кризна состојба и во кризни ситуации е многу важно да ги примениме сите расположливи мерки за заштита на физичкото и менталното здравје. Криза е таква ситуација која ги надминува нашите капацитети да се соочиме без тешкотии, т.е. бара зголемен напор за прилагодување на новите околности.

Во однос на почетокот на епидемијата и условите на карантин, ситуацијата е променета, во смисла дека горе-долу се приспособивме на околностите. Усвоивме нови навики и на личен и на професионален план. Масовната можност за вакцинација даде надеж дека Ковид може да се надмине. За жал, многумина и подлегнаа на болеста.

Дали луѓето имаат поголема потреба да разговараат со психијатар отколку пред коронавирусот?
Зголемување на пациентите има во сите услуги за ментално здравје. Дел од тоа е директна последица на пандемијата и сите променети околности на живеење во ситуација на здравствена опасност со која се соочивме. Голем број луѓе не поднесуваат променети работни услови (работа од дома), ограничување на слободата на движење, промени во општествените модели на функционирање, неизвесност на времетраење, лични загуби…

На што најмногу се жалат? Најчестите поплаки во канцеларијата се однесуваат на вообичаени мисли, чувства и реакции во кризни ситуации: страв, нервоза, вознемиреност, напнатост, чувство на беспомошност, плачење, осип, зголемена потреба за сон, проблеми со спиењето, зголемена или намалена потреба за храна, зголемената, односно намалената потреба за социјален контакт, наметнува мисли за болест, смрт, сиромаштија, неможност да се издржат новите околности…

Тие ги наведуваат и физичките симптоми кои ги придружуваат овие мисли и чувства: забрзано чукање на срцето, зголемено потење, забрзано дишење, проблеми со варењето …
Можеме ли да си помогнеме и да излеземе од канџите на анксиозноста и депресијата без помош на експерти и како да го направиме тоа?

Постојат стратегии за самопомош што може да се применат во ситуација кога чувствуваме непријатни симптоми на реакција на анксиозност или минливо лошо расположение. Важно е да ги прифатиме нашите мисли и чувства, да се соочиме со нив, да си дозволиме да чувствуваме страв, вознемиреност… во ситуација над која немаме контрола. Прифатете го фактот дека постојат работи и ситуации над кои немаме контрола. Ограничете ја количината на информации, фокусирајте се на сигурни извори на информации. Одржувајте физичка дистанца, но зачувајте ги социјалните контакти. Внесете ја структурата во вашиот дневен распоред без оглед на променетите работни околности. Отворено комуницирајте за вашите мисли и чувства. Внимавајте на физичкото здравје (диета, физичка активност). Внимавајте на спиењето, правилната исхрана, физичкото здравје.

Како да знаеме кога е време да посетиме психијатар? Што ни покажува дека повеќе не можеме сами да се бориме и дека ни е потребна стручна помош?
Кога потешкотиите траат долго, кога почнуваат да го нарушуваат секојдневното семејно и професионално функционирање, кога добиваат квалитет на нерационално, кога не можете да ги контролирате емоциите, кога спиењето е сериозно нарушено, ако се оддалечите од луѓето, плачете , бидете нервозни и напнати, доколку има напади на паника или постојана анксиозност, побарајте помош од квалификуван професионалец.

Побарајте психијатриска помош ако емоционалните реакции излезат од контрола, анксиозноста и напнатоста и понатаму постојат, стравот го надминува интензитетот и времетраењето на околностите, се појавуваат симптоми на анксиозност, има пад на расположението, долготрајни промени во квалитетот на сонот и начинот на исхрана. Доколку има чувство на беспомошност и/или безнадежност, агресивни (и/или самоагресивни) тенденции, црни мисли, зголемена употреба на алкохол, седативи, тутун…
Доколку дојде до нарушување на социјалните односи на семејно и/или професионално ниво.
Како изгледа третманот за анксиозност и депресија? Третманот на анксиозни нарушувања и нарушувања на расположението бара вклучување на експерти. Постојат современи лекови кои добро се поднесуваат, обично се земаат во ограничен временски период и кои ви овозможуваат да работите и функционирате нормално. Тие не ја нарушуваат свеста или мисловните процеси, а она за што повеќето пациенти се грижат не е зависност.

Луѓето сè уште мислат дека одењето на психијатар е „вовед во лудило“, срам и се срамат да одат да зборуваат за тоа. Што ги советувате таквите луѓе?
Психијатријата не е единствениот дел од медицината што е жртва на предрасуди, сведоци сме дека истото се случува и со вакцините, а вакцините се едно од најголемите достигнувања на медицината. Работите полека се менуваат, луѓето кои имаат проблем со менталното функционирање сега полесно се одлучуваат да побараат помош. Менталното страдање понекогаш е потешко од физичкото, а можно е да се надмине и елиминира со адекватен терапевтски третман. Дестигматизацијата на менталните нарушувања е бавна, но постои и тоа е добар тренд.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *