July 15, 2024

Дали знаете дека предолгото спиење е исто толку лошо како и неспиењето, а можеби уште полошо?
Резултатите од студијата на американските кардиолози покажаа дека е важно да се знае дека должината на спиењето на луѓето им треба се менува со возраста.

Додека на возрасните им се препорачува да спијат седум до осум часа дневно, на младите им се потребни меѓу седум и девет часа. Сè што е над или под таа бројка го зголемува ризикот од срцев удар – предупредуваат лекарите.

Како што покажале резултатите, кај оние кои спијат подолго од препорачаните часа, тој ризик се зголемува за 34 отсто, додека кај луѓето кои спијат помалку од шест часа дневно, постои 20 отсто поголем ризик од срцев удар.

Селин Ветер, коавтор на студијата, со помош на нејзините колеги, го спореди ризикот од срцеви заболувања кај возрасните на возраст од 40 до 69 години кои спиеле помеѓу четири и единаесет часа навечер. Покажа дека ризикот од срцеви заболувања се зголемува кај оние кои спиеле помеѓу четири и пет часа, како и кај оние кои спиеле помеѓу десет и единаесет часа навечер.

И покрај ова истражување, ниту самите научници не разбираат зошто премногу сон влијае на ризикот од срцев удар, но д-р Ветер смета дека предолгото спиење може да биде еден од раните симптоми на здравствен проблем, пишува Информер.

Затоа при секој преглед лекарите треба да им поставуваат прашања на пациентите за спиењето , за да се утврди кој од нив има зголемен ризик од кардиоваскуларни заболувања, а многу веројатно и од депресивни состојби – објасни д-р Ветер.

Професорот по психијатрија на Медицинскиот факултет на Универзитетот во Лос Анџелес, д-р Мајкл Ирвин, исто така оцени дека луѓето кои спијат предолго имаат вообичаен симптом на недостаток на концентрација и склоност кон чести промени на расположението, како и депресија.

Со оваа навика тие се претежно дебели или имаат тенденција да се здебелуваат, а повеќе од 50 отсто од возрасните имаат и дијабетес – додаде д-р Ирвин.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *