April 13, 2024

„Никогаш не се жртвував за моите деца и никогаш не барав од нив да се жртвуваат за мене“, ми рече една жена, а потоа продолжи.

Имам две деца и постојано се плашам дека не ги воспитувам како што треба. Деновите ги поминувам обидувајќи се да ги изведам на вистинскиот пат и во таа борба често се губам. Можеби најважното нешто во образованието е личниот пример. Децата гледаат сè, апсорбираат сè како сунгери…

Имам познаничка кој има добро воспитани деца и среќно семејство . Тоа е нешто што не може да се сокрие, дури и за некој што ги познава површно. Нејзините деца, иако веќе пораснати, среќно и убаво комуницираат со нив (родителите). Еднаш ја прашав кој принцип го следи додека ги воспитува . Еве што ми кажа:

„Сè е многу едноставно. Никогаш не воспитував деца, секогаш им помагав да растат и да се развиваат. Никогаш не гледав на децата како на моја сопственост и никогаш не очекував од нив да ги исполнат моите соништа и надежи.

Никогаш не ги претворајте децата во ваш проект, јас бев таму за да го отворам вратата за да излезат во светот и да се пронајдат себеси – откријте го нивниот потенцијал, живејте среќно…

Кога ги родив, мојот фокус сè уште беше на мене и на мојот сопруг. Децата беа нашата заедничка среќа, нашата зора, нешто што е природно и убаво. Додека тие се хранеа со нашите искрени емоции и љубов што ја имавме еден за друг.
Се разбира, секогаш бев тука доколку им беше потребна каква било помош. Никогаш не сум им дала совет, ако тие самите не го побарале тоа.

Никогаш не се мешав во нивниот избор на партнер. Не очекував ништо од нив – тоа беше нивниот живот, тие не ми должеа ништо. Од друга страна – ниту јас никогаш не се жртвував за нив. Се свртев кон мојот сопруг и се обидов да го изградам нашиот живот, а децата ги оставив да живеат сами.

Нивниот татко беше пример за човек кој ја сака својата сопруга. Бев нивен пример за мајка која им помага на децата да ги рашират крилјата.

Она што го видов од нашиот пример – децата станаа самостојни, зрели и среќни затоа што си го најдоа својот пат. “

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *