July 14, 2024

Единаесетгодишното момче Јусуф Шах, според тестот за интелигенција на Менса, е најпаметниот човек на светот, пишува Јоркшир Ивнинг пост.

Шах на тестот освоил 162 поени, што значи дека неговиот коефициент на интелигенција е толку, а се проценува дека Алберт Ајнштајн и Стивен Хокинг имале коефициент на интелигенција од околу 160.

„Сите на училиште мислат дека сум многу паметен и отсекогаш сум сакал да знам дали сум во првите 2% од луѓето кои го полагаат тестот Менса“, изјави шестиот поранешен од Лидс за Јоркшир Ивнинг пост. Шах и неговите родители одлучија дека тој треба да се подготви за тестот Менса додека истовремено се подготвува за приемните испити во средно училиште.

„Тоа е тежок испит за подготовка“, изјави неговиот татко Ирфан Шах за весникот. „Само продолживме да го правиме она што вообичаено го правиме – ништо специфично за тестот за интелигенција. Сè уште му велам ‘татко ти е попаметен од тебе’. Сето тоа го сфаќаме здраво. Дури и ако си талентиран, мора да бидеш најголем работник“, додаде тој.

Јусуф – кој сака да учи математика на Оксфорд или Кембриџ – покажувал знаци на генијалност уште од рана возраст, рече Ирфан.

“Тој едноставно го има ова природно чувство за математика. Дури и неговите наставници, секогаш кога добиваме извештаи од училиште, велат: Немаме што да го учиме, тој веќе знае сè”, заклучил таткото на малиот генијалец.

Јусуф ужива во се што го стимулира неговиот мозок. Првпат почнал да си игра со Рубиковите коцки во јануари оваа година откако видел една кај другарот и до крајот на месецот лесно можел да ги реши коцките без мака.

Помладиот брат Калид, на возраст од осум години, исто така се надева дека ќе го направи тестот Менса кога ќе порасне, но веќе почна да ги следи стапките на својот брат со интерес за Рубиковите коцки.

Во 2019 година, кога Јусуф имал седум години, открил математички феномен кој сега е измислен „Правило на Јусуф на плоштадот“. Отец Ирфан контактирал со професор по математика на Универзитетот во Кембриџ на кого му понудил објаснување за оваа појава.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *