July 21, 2024

Епископот Григорије , бискуп на Дизелдорф и на цела Германија, често преку социјалните мрежи одговара на вечните прашања на верниците од Православието и дава одговори на најголемите сомнежи за нашата вера.

Овој пат епископот даде јасен одговор на прашањето за еднаквоста на жените и мажите во црквата. Тој недвосмислено наведува дека мажот и жената се еднакви пред Бога.

Никој не е во предност и знам дека на некои можеби нема да им се допадне овој одговор. Нееднаквоста пред Бога не е можна. Знам дека оваа дискриминација на жената има свое потекло во историјата, општеството, па дури и во црквата. Тие мораат и се еднакви пред Бога – рече Григорије.

Знам дека многумина од вас ќе прашаат зошто – ако жените и мажите се веќе еднакви во црквата – жените не се ракополагаат за свештенство?

Да се ​​биде христијанин значи припадност, како што вели апостол Петар, на царското или светото свештенство, кое принесува духовни жртви преку Исус Христос (1 Пт 2,9; 5).

Со други зборови, овој свештенички чин го имаат сите членови на црквата, сите крстени, не само оние кои се ракоположени за посебна служба, а кои денес по грешка ги нарекуваме исклучиво свештеници.

И како што знам дека жените биле обесправени пред неколку векови, но пред Господ – и ова е важно да го слушнат сите оние кои мислат спротивно – жените стојат на исто ниво како и мажите – напиша владиката во објава.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *