July 22, 2024

Неодамна запознав една млада жена во паркот која изгледаше уморно и исцрпено. Ја започнавме приказната и вообичаената исповед една на друга поврзана со обврските околу децата . Зборував за тоа колку е исцрпувачки , бидејќи немам роднини во близина да ми помогнат со децата, а таа ја започна својата приказна:

„Имам млада свекрва Марина. Таа има само 43 години. Рано се омажи. Имаше само 18 години кога се роди мојот сопруг Раде, а една година подоцна и неговиот брат Адам.

Таа и мојот свекор имаа добар брак. Децата пораснаа во среќно семејство. Веднаш по средното училиште, Марина завршила сметководител и почнала да работи во мала фирма. Денес тој е почитуван сметководител во добро друштво. Кога Раде имал десет години, неговиот татко доживеал страшна сообраќајна несреќа . Марина остана сама со момчињата. Таа ги научи да бидат одговорни, независни, да завршат училиште и да бидат луѓе.

Кога стигнале во средно училиште, Марина ги испратила на образование во странство. Тие добија стипендии и таа не мораше да се грижи за нив. Барем не финансиски. Така се запознавме јас и Раде, а набрзо се венчавме.

И двајцата сме завршни студенти. Марина реши да ни ги плати трошоците за свадба и меден месец . После тоа, се среќававме со неа само еднаш месечно, за да размениме основни информации.

Помладиот брат на Раде живее со мајка му, но Марина не го финансира. Таа често вели: „ Нема да хранам стар коњ “. Неодамна добивме дете, ќерка. Свекрвата честиташе, донесе подарок во вид на пелени, хемија за детето, каша, облека… Не бакна сите и исчезна. Таа има свој живот.

Таа оди на планинарење за време на викендите, вози велосипед, скија во зима, на море е во лето…
Кога ја замолуваме да се грижи за нејзината внука, таа вели: „ Јас сама се грижев за моите“. Кога ја замолуваме да ни позајми пари за киријата, таа вели : „Само да се снаоѓаш, ни мене никој не ми помогна“.

Моите родители се пензионери, едвај врзуваат крај со крај. Не можам да им барам пари, но не можам да барам ниту да го чуваат детето затоа што е болно. Додека ние страдаме, Марина цвета. Таа неодамна ни рече: „ Да сакам бебе, ќе се омажам и ќе имам за себе“.

Секако, понекогаш ни дава подароци, но тоа не е доволно. Неодамна имав лош грип и мојот сопруг се грижеше за мене со денови. Марина дојде и ја чуваше својата внука неколку дена. Штом виде дека сум подобра, ни замавна и рече: „Сега продолжи сама!“
Таква ми е свекрвата“. Што мислите за искуството на оваа жена? Пишете ни во коментари…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *