April 13, 2024

Малата кокошка седеше во чистината до нејзиниот кокошарник и тажно кукаше.

„ Колку сум несреќна… Петлите не ме разбираат, кокошките ме навредуваат. Кокошарникот е темен, празен, тажен …“
Таа седеше и страдаше. Во тој момент до неа долета огромна бела птица. Таа ги слушна зборовите на кокошката, слета покрај неа и рече:

“Не грижи се, драга моја. Сакаш ли да ти помогнам да леташ во прекрасна земја каде што ќе бидеш среќна?”
„Не“, рече кокошката. „ Невозможно е – кокошките не можат да летаат“. “Па што?” – одговори белата птица. “Јас ќе те научам.”

„Не“, рече кокошката. „Моите крилја се премали за тоа. „Не грижи се“, рече белата птица. „Сакаш да те ставам на грб и заедно да летаме?

„Не“, воздивна кокошката. „ Кога ќе стигнам таму, нема да имам каде да живеам“.
„Не грижи се“, ја увери белата птица. „Ќе ти помогнам да бидеш безбедна и да имаш дом.

„Не“, рече кокошката. „ Што ќе правам таму сама? Ќе бидам тажна“. „Не грижи се“, се насмевна белата птица. „Ќе ти помогнам да го најдеш петелот“. „Не“, рече кокошката. „Што ако тој петел испадне дека е злобен и опасен?

„Не грижи се“, воздивна белата птица. „Ќе те научам да живееш така што во животот знаеш да препознаеш само убави петли. „Не“, рече сивата кокошка. „Нема такви петли на светот.

„Па, живеј како сакаш… Не ми е гајле! “ извика белата птица, раширувајќи ги огромните крилја и одлета…
А малата сива кокошка штотуку сфати колку е неправеден светот во кој живее и колку лошо се однесуваат другите со неа.

Поука: Ако не сте задоволни со вашиот живот, променете се, а ако не сакате да се промените – тоа значи дека сепак сè ви одговара.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *