April 9, 2024

Дали одредени катастрофи, земјотреси, поплави, пандемии и неволји кои ги поминуваме низ нашиот живот, животот на друга личност, семејство, нација итн. Се Божјиот суд ?

Има место во Евангелието според Јован каде што Исус се соочува со верски водачи, кои разговараат за човек кој е роден слеп.

Го прашуваат Исус, обидувајќи се да Го фатат со теолошки прашања: „ Кој згреши? Овој човек или неговите родители, дека е роден слеп ? Исус одговори: „ Никој“. Тој е роден слеп за да може да се покаже Божјата слава “.

Со други зборови, колку и да е тешко да се проголта, има нешто поголемо од нас и од нашата лична среќа, а тоа е Бог и Неговите намери ја покажуваат Неговата благодат.

Човекот е роден слеп затоа што Бог така сакал, затоа што сакал да се прослави себеси преку овој знак на Исусовата месијанска мисија и служба. Тоа не се случи поради неговите лични гревови.

Ништо не се случува без причина. Тоа беше радикално размислување во тоа време и понекогаш е денес, бидејќи кога ќе се случи трагедија, има многу верски водачи кои ќе речат: „Па, ништо не се случува без причина“. Ако нешто лошо и се случило на таа личност, тоа е веројатно затоа што згрешила или затоа што згрешил некој нивен близок“. Не велат дека тоа е само последица на паднатиот свет во кој сите живееме.

Ова е опасно, бидејќи немаме причина да веруваме од Библијата дека е добро за секој што бил „добар“ или дека страдаат оние што биле „лоши“. Целата приказна за Јов го поништува таквото размислување.

Затоа, не постои библиска основа за пораките што понекогаш ги извлекуваме, кога ставаме сол на раната на трагедијата, дека Бог направил одредени работи на одреден народ или на одредена личност поради некаков личен суд.

Луѓето нема да бидат подготвени. Кога Исус ќе се врати на последниот суд, луѓето ќе бидат… Во Библијата ни е кажано дека луѓето ќе пијат, ќе јадат, ќе играат, ќе се мажат. Со други зборови, тие нема да бидат подготвени. Никој нема да ја очекува таа пресуда. Луѓето ќе живеат среќен живот.

Апсолутно нема причина да се верува дека христијаните ќе живеат просперитетен живот, додека нехристијаните ќе живеат тежок живот во материјално лишување, болест итн.

Немаме библиски текстови кои укажуваат дека Бог испратил одредени болести на одредени луѓе поради одредени гревови. Добрата вест е дека Христос го зеде на себе товарот на сите наши гревови, така што иако страдаме во овој живот, знаеме како на крајот се работи за нашето спасение.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *