April 13, 2024

Најдобриот совет што некогаш ќе го слушнете

Кога животот е тежок, тогаш треба да бидете најсилни. Можете да го достигнете врвот само со силна верба во себе. Во животот успеваат само оние кои никогаш не се откажуваат. Овие две приказни ја опишуваат самата суштина на животот. Прочитајте ги внимателно:

Еден ученик го прашал својот духовен учител: Учителе, што би рекле ако дознаеш за мојот пад? Стани! А следниот пат? Повторно, стани! И колку може да се падне и да се стане така? Паѓаш и стануваш додека си жив! Тие што паднале и не станале се мртви.

Баба ми еднаш ми даде совет : „Ако ти е тешко, направи мали чекори. Прави што треба, малку по малку, ми рече.“ Не гледај во иднината. Не размислувај ни што ќе се случи утре, измијај ги садовите, избришете ја прашината, напишете писмо, направете супа.

Гледаш? Правите мали чекори. Направете чекор, застанете, одморете се, пофалете се себеси. Ќе дојде вториот ден, потоа третиот, нема ни да забележите, а вашите чекори ќе станат подолги и малку по малку, животот ќе се подобри.

Ќе дојде време кога без солзи ќе размислувате за утре. Животот е полн со подеми и падови, ништо не се случува преку ноќ. Мора да бидете упорни и ќе дојдат подобри денови.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *