April 18, 2024

Некогаш имало двајца браќа кои живееле на соседните фарми и кои се карале. Тоа беше првата сериозна кавга по четириесет години, колку што живееја рамо до рамо, делејќи алат, си помагаа и си даваа.

И одеднаш таа хармонија се нарушила. Се започна со мало недоразбирање кое доведе до голема кавга и груби зборови проследени со недели поминати во тишина.

Едно утро некој тропнал на вратата на Џон. Ги отворил и видел човек со столарски алат. „Барам работа“, рече тој. „Можеби може да се најде работа за мене овде на вашата фарма?
Да“, рече постариот брат. „Знам што може да направите за мене. Ја гледате таа куќа преку потокот? Таму живее мојот сосед, всушност мојот помал брат.

Минатата недела имаше ливада меѓу нас, но тој копаше нешто од реката до овде и сега има поток меѓу нас. Тој го направи тоа за да ми наштети, но јас ќе му го вратам… Видете ги тие стебла до шталата? Сакам да изградиш ограда од два метри за да не можам повеќе да го гледам него или неговата куќа“.

Столарот рекол: „Се ми е јасно. Дај ми ги шајките и дупчалката и ќе видиш колку добро ми оди“.
Постариот брат морал да оди во градот, па на столарот му ги дал потребните материјали и си заминал. Столарот работеше напорно цел ден, мереше, сечеше…
Кога постариот брат се вратил во самракот, столарот ја завршил работата. Тој беше запрепастен!

Воопшто немаше ограда. Тој изградил мост кој ги поврзувал двата брега на потокот. Тоа беше прекрасен мост, а од другата страна со раширени раце му пријде помалиот брат.
„Ти си навистина одличен човек кога изгради мост по се што ти кажав и направив. Рече помалиот брат.

Браќата секој застана на својата страна од мостот, па полека тргнаа да се сретнат, сретнувајќи се на средина. Го видоа столарот како ја зеде својата кутија со алатки и продолжи понатаму.
„Еј, чекај! Останете со нас неколку дена, има уште многу работи што можете да ги направите“, вели постариот брат.
„Би сакал“, рекол столарот, „но имам уште многу да изградам“.

Извор: atma

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *