June 21, 2024

После напорниот ден на работа, најмногу се радувам кога доаѓам во парк со син ми. Тој си игра со другарите , а јас можам да седам мирно да читам книга и да уживам .

Денеска до мене на клупа седи млада жена. Во близина на клупата беше паркирана количка и можев да видам мало девојче како спие во неа.

По неколку минути забележав дека несреќната жена плаче! Ја прашав дали можам на кој било начин да и помогнам и од неа излегоа поројни зборови:

„Многу ми е доста од овој семеен живот! Јас и мојот сопруг постојано се караме, а после секоја наша кавга, мојот сопруг оди да живее со својата мајка . Понекогаш живее со неа една недела, а понекогаш и подолго. И секој пат не ми се јавува ниту пишува.

Секогаш прва се јавувам и ја прекинувам незгодната тишина Кога маж ми ќе се врати дома ме замолува да му побарам прошка И јас го молам затоа што многу го сакам и јас Се плашам да не го изгубам И сега живеам сама со ќерка ми. Маж ми замина пред повеќе од една недела. Дали е тоа нормално?! Немам сила да го издржам сето ова повеќе!“

Колку долго вие и вашиот сопруг сте во ваква врска? „Откако родив дете… многу се плашам дека ќе замине и никогаш нема да се врати…“

„Но, што ако никогаш не се врати кај тебе и кај ќерка ти? Како би живеел тогаш“, прашав претпазливо.
„Веројатно ќе остане со мајка му, а јас ќе продолжам да го изнајмувам станот во кој веќе живееме“, го видов нејзиниот мозок како работи со молскавична брзина …

“Тоа е добро. Што е следно?” И тогаш би поднела барање за развод и алиментација за да можам да живеам сама со ќерка ми … И кога детето ќе порасне и ќе оди во градинка, тогаш јас ќе одам на работа … сигурно би преживеала!“
Нејзиното лице стана сино. Видов дека дури сега сфати дека не мора да го трпи тоа што го трпи со месеци…

“Изгледа дека маж ти не може да се навикне на одговорноста и затоа бега кај мајка си. Мора сериозно да разговараш со него. Не дозволувај така да те малтретира”, ѝ реков во доверба.

Помина речиси еден месец од нашата непланирана средба во паркот, а потоа повторно се сретнав со неа.
Се шеташе со бебето, но овој пат беше многу мирна и сталожена. Таа седна до мене и ми рече:
„Ти ја должам сета благодарност на светот! Многу ми помогна! Се беше решено! Не му се јавив, а тој дојде после една недела.

Се скаравме, за на крај нормално да поразговараме. Ми кажа дека се чувствува неподготвен да биде татко. Бегаше од одговорност, како што претпоставувате.

Тој призна дека нè сака и дека ќе даде се од себе да биде тука за нас. Оттогаш, тој не бега од мајка си секој час. Не е идеално, но дефинитивно е подобро отколку порано“.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *