June 25, 2024

Оваа приказна фрла сенка на преовладувачкото мислење за односот меѓу свекрва и снаа
Мојот сопруг ме остави кога најмалку очекував. Ја зел целата заштеда, последниот динар од куќата и си заминал со љубовницата. Останав во нашиот изнајмен стан со шестмесечно бебе во рацете.
Кога свекрва ми дозна , се појави на вратата што е можно побрзо. Мислев дека ќе биде лекција, за потсмев, но таа само накратко рече:

„ Спакувајте ги работите, подгответе го вашето дете и дојди со мене “.
Се обидов да одбијам, тоа беше навистина непријатна ситуација. Јас и мојата свекрва не сме во врска откако се запознавме. Не се зближивме, никогаш не слушнав убав збор за себе од неа, а искрено, ниту таа од мене.

Меѓутоа, на мое големо изненадување, сфаќајќи ја ситуацијата во која се наоѓам, свекрва ми беше единствената личност која остана покрај мене и ми подаде рака.
Дури и мојата мајка ми рече дека нема место за мене и детето кај неа , бидејќи мојата постара сестра веќе живее таму со своите деца, кои се разведоа една година порано.

Тоа беше моментот кога за прв пат и реков благодарам на свекрва ми .
„Ајде, не сме странци“, ми викна таа на непријателски начин и буквално ми го оттргна детето од раце.
„Дојди убавице. Мама има работа, мора да те спакува. Сакаш да живееш со баба ти? “, и рече свекрва ми на ќерка ми. „Секако дека сакате, баба ќе ви раскажува приказни, ќе плете плетенки… “

Слушав и гледав и не ми се веруваше. Се спакував и отидов со неа. на уште поголемо изненадување, свекрва ми ми ја подари на мене и на ќерка ми најголемата соба што ја имаше во станот, а таа се пресели во мала. Таа виде дека повторно сум шокирана, па ми намигна и ми рече:

“А што мислеше? Дека ќе те ставам во таа мала соба? Зошто ми треба повеќе простор? Ти треба тебе и на детето”, рече таа и намести да јадеме.

„ Доиш. Јас ти спремив зеленчук на пареа и варено месо. Мислам, ако сакаш ќе ти направам нешто друго, но во мое време вака јадеа доилките . Ти одлучувај сама“ ми рече свекрвата.
Секако дека јадев тоа што таа го подготви. Се понудив сам да ја расчистам масата, а кога ги ставав вишокот храна во фрижидерот, видов дека е полн со бебешка храна, свежо овошје и зеленчук за каша што ќерка ми требаше да почне да јаде.

Следниот ден доживеав уште поголем шок кога ми се обрати:
„ Знам дека овој стан не е нешто. Ако не ви се допаѓа, можеме да го продадеме и да купиме друг.
И така оваа жена со ладен поглед и непријателско однесување почна да ми се открива , и сфатив дека таа отсекогаш била добра жена, која додуша не е толку пристапна додека не ја запознаеш подобро.

Потоа се скршив и почнав да плачам. Нејзиното однесување длабоко ме трогна. Никој никогаш не се грижел за мене како оваа жена сега, за која мислев дека е мојот најголем непријател во животот. Таа ме прегрна и ми рече:

“Во ред е девојче, во ред е. Мажите се суштества на кои не можеш да се потпреш. Дадов се од себе да го воспитам да не биде како татко му. Тој ме остави кога син ми имаше 8 месеци. Знам што значи тоа да бидеш сам со бебето и нема да дозволам тоа да ти се случи.
Од ден на ден се согласувавме многу добро и почнав да ја гледам оваа жена како мајка. Сакав да ја наречам така, но нешто не ми успеа. Меѓутоа, еднаш зборот ми избега сам по себе.
Се шетавме со ќерка ми и налетавме на другарка ми. „Ова е мојата мајка“, ѝ ја претставив свекрвата на мојата пријателка. И тогаш видов сосема нова насмевка на нејзиното студено, донекаде вкочането лице, кое избега за момент.

Толку се зближивме што разговаравме за се, а јас се навикнав да читам што се случува внатре дури и во нејзиниот ладен израз на лицето. Имаше само една тема што не смеев да ја покренам, а ме интересираше страшно – што ќе му каже на синот кога ќе се врати и што мисли за сето тоа. Таа молчеше за него, никогаш не го спомна. И тогаш го добив тој одговор по шест месеци живот со свекрва ми.

Заѕвони на вратата. Таа отвори. Го слушнав гласот на мојот побегнат сопруг.
” Мамо, ова е Вера. Мојата идна сопруга. Можеме ли да останеме со тебе неколку дена? Ние сме во финансиска криза…”
Мислев дека мојот живот со свекрва ми е завршен, на крајот на краиштата тој е нејзино дете што и да прави.
Тогаш го слушнав нејзиниот глас, поладен од кога било:
„ Нема место. Овде живеат твоето дете и неговата мајка, кои си ги ограбил и ги оставила сами да се снајдат . и ја тресна вратата толку силно што скокнав од креветот од силината на ударот.

Таа се врати да го спреми филот за тортата во кујната , како ништо да не се случило. Откако со текот на времето ја запознав, знаев дека и е тешко. Во мојата глава веќе размислував да и олеснам и да најдам стан за себе и за ќерка ми, па таа да се смири со синот.

Дојдов и ја прегрнав и и реков:
„Мамо, можам…“ „ Можеш “, веднаш ме прекина, како да ми ги читаше мислите.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *