April 13, 2024

Таа не е лоша жена, едноставно не разбира дека треба да се следат некои правила

„Ајде да се разбереме – мојата свекрва е прекрасна жена . Но, таа прекрасна жена едноставно нема мерка. Уште кога добивме дете, и нејзиното прво внуче, таа не избира време кога ќе дојде во нашата куќа, сето тоа под изговор дека сака да го види детето.

Нашиот син има една година и сè уште има своја рутина за спиење и јадење. На пример: ако го легнам околу 20:30 часот, ќе спие цврсто – како бебе, така да се каже. Но, ако таа часовна стапка се надмине дури за пет минути, пеколот доаѓа.

Свекрва ми доаѓа кај нас секоја вечер точно во 21 часот да го види внукот пред да спие. Па таа си игра со него до 22 часот и си оди, а потоа до полноќ лулкам луто и расплакано дете.

Се обидов неколку пати да и ја објаснам ситуацијата, но таа никогаш не разбра. Таа вели дека тоа е единствениот пат кога може да дојде, бидејќи се уште работи.

Така беше и синоќа. Цел час нишав расплакано дете. Нема начин да го заспиете. И тогаш мојата свекрва влезе низ вратата. Веднаш сфатив што да правам.

„Ох, фала богу што си тука“, реков набрзина. „Еве ти внук, забавувај го некако, итно треба да одам на дежурен лекар, страшно ме боли забот. Му викнав на сопругот, му ги фрлив клучевите и излегов надвор.

Маж ми збунето трчаше по мене гледајќи ме чудно: „Зошто не ми кажа дека те боли забот толку многу?
„Не ме боли, но веќе не можам да и објаснувам дека на тоа дете му треба мир за да спие после 21 часот. Исклучи го телефонот и да одиме во кафуле на пијачка“, весело реков.

Се вративме на полноќ, токму на време таа да го стигне последниот автобус за дома. Свекрвата изгледаше како да ја прегазил брз воз. Надуена и уморна едвај чекаше да влеземе во станот. Како што влеговме, таа излета како куршум. Се надевам дека сега ја научи лекцијата“.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *