June 19, 2024

Тетка ми Дора ретко се намрштува, но го направи токму тоа за да го опише купувањето на сортите песто што ги наоѓаме во супермаркетите во Србија и решително одмавна со главата.

Пестото што сама го прави, во домашна верзија, навистина не може да се спореди со ниту едно купено. Го следев секој чекор, подготовката е многу кратка и ништо не е комплицирано. Како што рече, некои од состојките може да се модифицираат, но јас го земав нејзиниот рецепт за оригиналниот рецепт.

Од состојките што ќе ги набројам, можете да направите два до три ручеци.

Еден трик што таа го користи е да го истури пестото во квадратни калапи за коцки мраз, да го замрзне и, доколку е потребно, да го извади од фрижидерот и да додаде онолку коцки на ручекот колку што таа смета дека и се потребни.

Рецепт: две тенџериња босилек (побарајте Genovese на пазарот, а ако не, земете уште едно со мали листови),маслиново масло – половина мала чаша и 6 лажици пармезан (Пармиџино Реџиано).
Извор/zadovoljna.rs

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *