June 23, 2024

Секое утро кога ќе се разбудам имам два избора, ја започнува приказната оваа безвременска жена

До 8 часот, 92-годишната баба по име Татјана веќе била облечена, дискретно нашминкана, уредно исчешлана. Таа е подготвена да се пресели во дом за стари лица.

Нејзиниот сопруг неодамна починал , па сега таа нема друг избор. И покрај часовите и часовите на трпеливо чекање , таа седеше сериозно и неподвижно и се насмевна само еднаш – кога и беше кажано дека нејзината соба е готова.

На пат кон лифтот, медицинската сестра објасни како ќе изгледа нејзината мала соба . Ќе има завеси кои личат на прозорци.

„ Ох, ќе ми се допаднат завесите “, беше првото нешто што рече баба Татјана, со ентузијазам на дете кое штотуку доби играчка за која сонуваше.

Медицинската сестра била исплашена од прераната реакција и можното подоцнежно разочарување, па претпазливо рекла:
„Да почекаме прво да ги видиме. Можеби нема да ви се допаднат.

Не е важно. Среќата е она што однапред ќе одлучите.Како ќе изгледа мојата нова соба не зависи од распоредот и изборот на мебел,туку од начинот на кој работи мојот мозок. Таа одлука ја носам секое утро веднаш штом се разбудам

Имам избор – цел ден да го поминам во кревет размислувајќи за мојата болест и за деловите од телото кои повеќе не ми припаѓаат или да чувствувам радост и благодарност секој ден. Секој ден го доживувам како подарок и како Се додека живеам ќе мислам само на убави спомени “, рекла бабата.

„Староста е како банкарска сметка , парите што ги ставате сами ги повлекувате. Ве советувам да ставите што повеќе моменти на среќа на вашата сметка за паметење“ , рече таа во еден здив и повторно замолче.

Таа ги откри своите 5 многу едноставни правила за среќни луѓе: Очисти го срцето од злото; Исчистете го мозокот од грижи; Живејте колку што можете поедноставно; Дајте колку што можете; Не очекувајте премногу.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *