July 18, 2024

Зошто луѓето се премногу дебели? Затоа што нивната душа е бескрајно гладна, а телото им е полно. Јадат за да го задоволат гладот, не физички, туку духовен, а не може да се засити со брза храна, вели монахот.
Отецот Арсениј Јовановиќ, монах, помина долг пат од Сењак, елитен дел на Белград каде што пораснал и поминал дел од својата младост, до Острог, каде што денес му служи на Бога со своите браќа.

Како млад човек, кој во осумдесетите „имал се“, а сепак чувствувал неискажлива празнина и глупост, бил сведок на трагичната судбина на кругот врвни уметници, музичари, сликари на старата СФРЈ кои заедно со него барале бегство од истата таа глупост во поголема ништожност. Повеќето умреле. Или се предозирале, или биле зафатени од хепатитис.
Напишал книга за животот пред да се замонаши, „Бог и рокенрол“, сведоштво и спомен на починатите пријатели и познаници. Некои му замериле, некои книгата ги спасила.

Монахот Арсениј денеска зрачи со ненаметливиот мир на човек кој „се пробал и отишол секаде“ и на крајот се вратил во својот дом каде што отсекогаш припаѓал, без да биде свесен за тоа.
Иако живее и се моли во Острошкиот манастир, тој е во контакт со многу млади урбани луѓе кои доаѓаат кај него за совет, измачувани од истите глупости со кои и самиот се борел како момче.

„Се полошо и полошо. Лудниците се пополни, затворите преполни. Дилери, зависност од психотропни супстанци, интимни мутации во однос на природното. Има и модерни уреди за комуникација, брзина, се е на копче, се е достапно , и повторно сме Изложени сме на мега-прилив на информации и нашата култура е нула. корпорации и светско малцинство е да се привлечат деца, млади луѓе со што е можно побанална и ласциозна содржина.Истите наши деца кои имаат се повеќе површно воспитување и се помалку општи култури .

Хедонизмот, објаснува таткото на Арсенија, се промовира како врвна вредност. Ниту 24 часа не поминуваат без стимуланси, од послабите, како кофеин и никотин, преку алкохол, до психотропни супстанци.
“Зошто луѓето се премногу дебели ? Затоа што нивните души се бескрајно гладни и нивните тела се сити. Јадат за да го задоволат гладот, не физички, туку духовен и не може да се засити со брза храна”.

Според отец Арсениј, причината за ваквата состојба е недостатокот на љубов.
“Нема љубов. Општеството ги влече родителите од дома, тие се преоптоварени, немаат време за деца. Воспитани сме без љубов. Затоа имаме епидемија на ментални болести. Од благи, како што е анксиозноста, стравови и депресија, до најтешки.

Жената која ги губи двете најмоќни оружја: женственоста и грациозноста.Губејќи го контактот со Бога и она што Бог и го дал, таа се натпреварува со мажот. Децата растат во таа средина и кога мајките ја губат линијата на жената, па девојките, нивните ќерки стануваат уште полоши „Машките деца почнуваат да ги мразат мајките, татковците кои не ги воспитале да ги сакаат жените, а тоа создава средина на насилство во кое мажите ги малтретираат жените и децата. Секоја мерка е изгубена“, вели отецна Арсениј.

Тој објаснува зошто копјата најчесто се кршат околу младите и зошто на глобално ниво се испроба перфидна контрола врз младите.

„На Правниот факултет во Подгорица редовно се одржуваше панел дискусија која беше затворена по моето предавање каде што зборував за нарkомаnијата и рокенролот. Реков дека нашата младина е зомбирана. На некои тоа не им се допаѓа Зошто? Средовечен човек е уценуван на работа, деца. Младоста е олеснета и може да иницира промени Системот го знае ова и не сака да се слушне вистината Се сеќавам на моето време Водачите на најголемите рокенрол бендови беа изманипулирани од системот Мислеле дека се борци, некои бунтовници, всушност системот преку нив ги контролирал младите. Не се противат.

Отец Арсениј вели дека во овој момент црквата, односно свештениците мора да бидат поспремни да им дадат одговори на младите.
„Не знаеме ни што е православие. Дури и многу наши свештеници не знаат каква моќ има православието. Кај нив доаѓа млад човек со проблеми, го праќаат на психијатрија. Тие не знаат дека молитвата е таа. што има моќ на исцелување. Црквите не се свесни. Кога ми доаѓа млад човек со проблеми молитвата е врвна терапија. Имаме физиолошки и духовен имунитет.Духовниот имунитет не штити од демонски сили како што физиолошки не штити од вируси.

Молитвата го истерува злото и не подготвува за врвна средба кога нашето срце ќе престане да чука, кога нашиот дух, душа и личност се подготвуваат за ново раѓање. Молитвата ги менува законите на времето и законите на физиката. Го забавува стареењето. Молитвата е најдобриот ботокс“, објаснува отец Арсениј и додава дека на Црквата и треба поактивна мисионерска работа.но не на оние кои се веќе во Црквата, туку на оние кои се надвор од неа.
Тој вели дека има и модерни, образовани свештеници, способни да им се обратат на урбаните млади на нивниот јазик.
„Треба да знаете за културата, уметноста, музиката, науката, за соговорникот да види дека знаете низ што минува. Не е доволно само да зборувате за тоа како Христос воскреснал“, објаснува монахот Арсениј.

Лекот за се е љубовта, вели на крајот монахот. “За жал, љубовта се повеќе се поистоветува со страста. Љубовта е кога сакаме личност каква што е и не се трудиме да ја промениме. Љубовта е жртва. Во љубовта треба најмногу да бараме од себе, а не од другите. Треба да размислуваме повеќе за тоа како ние се однесуваме со саканата и таа ќе се однесува со нас. Тоа е обострано и со саканиот и со децата и со родителите, пријателите.А се случува спротивното. Ние бараме за себе, не даваме , се жалиме на тој што е до нас да не ни го дава тоа што мислиме дека ни припаѓа и има раскол. Ако знаеме дека и Христос е меѓу двајца луѓе кои се сакаат, тогаш љубовта, според мене, е целосна“. , вели отец Арсениј.

Отец Арсениј објаснува како самите правиме пекол со кој се соочуваме во животот.
Ние самите го создаваме пеколот. Бог не го создал пеколот, ние го создаваме. Со самоуништувачки живот, лоши мисли и дела ги уништуваме душата, срцето, умот кои соочувањето со божествената, несоздадена светлина по смртта го доживуваат како мачење и пекол. Како што болен човек го избегнува сонцето, така и болната душа ја мачи и и смета светлината на божествената љубов со која се соочува по смртта на телото“, заклучува отец Арсениј.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *