July 15, 2024

Чоколадото, виното, кафето и чајот содржат антиоксидантни полифеноли, кои го спречуваат оштетувањето на клетките.
Кога оваа компонента е активирана, таа ја штити од гасот што клетките го произведуваат како „отпад“. Овој гас може да ја оштети ДНК и да доведе до оксидативен стрес, кој го забрзува стареењето, пренесува Daily Mail.

Тоа е исто така поврзано со воспаление, кое потоа предизвикува раk и дегенеративни болести како што е Алцхајмеровата болест.

Полифенолите сами по себе не можат да го победат овој штетен гас, но кога се комбинираат со цинк, создаваат таканаречен мега комплекс.

Експертите истакнуваат дека цинкот како додаток е многу побезбеден од бакарот или железото, односно може да се толерира во поголеми дози кога главно доведува до мачнина и можни промени во вкусот.

Посебно советуваат цинкот да се консумира со храна која содржи полифеноли кои ги има во изобилство, да речеме, црвеното месо.

Она што дефинитивно треба да го избегнувате е алкохолот, кој го поништува ефектот на цинкот, што значи дека доколку сакате да пиете вино, треба да купите безалкохолно.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *