June 25, 2024

Кога станува збор за нега на кожата, кофеинот е особено контроверзна состојка. Да, може да не „разбуди“ и да ни го подигне духот, но веројатно нема исти ефекти на нашата кожа како повеќе сон, на пример. И покрај ова, неговите придобивки за нашата кожа се сè уште многубројни и различни:

Ги намалува брчките (има антиоксидантни придобивки)
Она што многу луѓе не го знаат е дека кофеинот има моќна антиоксидантна моќ. Антиоксидансите го ограничуваат производството на слободни радикали во нашата кожа (кои доаѓаат од надворешни „агресори“ како што се загадувањето на воздухот, изложувањето на сонце и сл.), кои се „одговорни“ за појавата на брчки.

Го намалува отокот и ја стимулира циркулацијата на крвта! Кофеинот делува локално за да ја подобри циркулацијата во кожата, поради што ќе го најдете наведен како состојка во многу креми за очи (како клучна состојка за намалување на отокот под очите). Поради оваа причина, се препорачува да се користи редовно за подобри резултати.

Го осветлува тенот и ја буди уморната кожа! Кога кофеинот се комбинира во формулите на производи за нега на кожа со други состојки како што е витаминот Ц, може да придонесе за уште поблескав ефект. Во исто време, помага да се активира уморната кожа за да изгледа побудно и подмладено.

Има ефект на растворање на масти и целулит! Можеби сте го сретнале и како главна состојка во кремите за слабеење, антицелулитните креми итн.

Кофеинот има способност да ги раствори мастите под кожата, претворајќи ги во масни киселини, кои потоа се елиминираат преку крвотокот и се метаболизираат во енергија и јаглерод диоксид. Во комбинација со други состојки, го зголемува протокот на крв за да го стимулира елиминацијата на масните киселини, но на локално ниво.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *